Duminica, 16 februarie 2014

10 motive pentru a intra din nou pe piata de actiuni

Se pare ca investitorii reactioneaza de doua ori mai puternic la stirile negative comparativ cu situatia dinainte de crahul din 2008.

Cresterea lenta a joburilor noi in Statele Unite, prudenta consumatorilor americani, problemele privind datoriile tarilor din Europa, economia Chinei – fiecare raport aduce o supra-reactie la nivelul pietei, scrie TheStreet.com. Indicele S&P 500 inregistreaza o variatie modesta fata de finalul anului trecut dupa saltul de 65% de la minimele din martie 2009 pana la sfarsitul anului respectiv.

Actiuni blue-chips precum cele ale Bank of America, Microsoft, Chevron si Johnson & Johnson sunt pedepsite pentru problemele Europei. Pe de alta parte, statisticile arata ca revenirea economiei americane este in plina desfasurare si increderea populatiei se imbunatateste.

Iata 10 motive pentru a ramane in piata de actiuni – sau pentru a intra din nou daca astepti zile mai bune.

10. Indicele Yale Institutional Crash Confidence masoara proportia investitorilor institutionali care cred ca un crah bursier este improbabil in urmatoarele sase luni. Indicele a crescut de la 31,3 in aprilie la 34,2 in mai, indicand ca sentimental de siguranta al investitorilor a crescut.

9. Indicele Yale Institutional 1-Year Confidence masoara procentul investitorilor institutionali care cred ca Dow Jones Industrial Average va creste pe parcursul urmatoarelor 12 luni. Indicele a crescut de la 77,8 in aprilie la 78,3 in mai, reflectand imbunatatirea increderii in potentialul pietei.

8. Indicele Yale Individual 1-Year Confidence masoara procentul investitorilor individuali care cred ca Dow Jones va creste pe parcursul urmatoarelor 12 luni. Valoarea acestui indice a crescut de la 74,7 in aprilie la 78,3 in mai. Rezerva Federala estimeaza ca 9,4 trilioane de dolari stau in banci si in conturi pe piata monetara. Daca investitorii individuali incep sa cumpere actiuni, piata va exploda.

7. Indicele Conference Board’s Leading Economic Indicators, care prezice cresterea in viitorul apropiat, a crescut de la 109,6 in aprilie la 109,9 in mai. Cu toate ca aceasta crestere a fost sub asteptari, economistii mentin estimarile privind o crestere moderata. De notat ca indicele a reusit sa creasca in pofida faptului ca o variabila, pretul actiunilor, a scazut mai mult decat se astepta.

6. Indicele University of Michigan Consumer Sentiment Index este un instrument de masurare a sentimentului consumatorilor asupra economiei americane si circumstantelor financiare personale. Indicele a crescut de la 73,6 in mai pana la un nivel de 75,5 in iunie, conform datelor preliminare. Increderea consumatorilor franeaza inca revenirea economiei, dar pare totusi sa se imbunatateasca.

5. Indicele ISM Manufacturing evalueaza activitatea industriei americane. O valoare peste 50 indica o crestere economica. Indicele a scazut de la 60,4 in aprilie la 59,7 in mai. Desi declinul este descurajator, indicele arata ca activitatea industriala este in crestere si ca revenirea este stabila.

4. Cele mai mari 10 companii americane, dupa capitalizarea bursiera, au raportat o crestere impresionanta a vanzarilor trimestriale. Aceste companii din structura Dow Jones Industrial Average de regula cresc in acelasi ritm cu economia, pentru ca operatiunile lor sunt uriase. In pofida predictiilor apocaliptice, “Compania America” inregistreaza o expansiune sanatoasa.

3. Cele mai mari 10 companii americane s-au folosit de recesiune pentru a-si eficientiza operatiuni. Acestea si-au redus datoriile si au adunat lichiditati. Repercusiunea acestei prudente a fost insa somajul ridicat. Companiile americane functioneaza sanatos acum si au si “munitia” pentru a creste prin achizitii.

2. Tot pe crestere sunt si majele de profit. Costurile mai mici cu pachetele compensatorii si cheltuielile mai mici cu dobanzile au largit marjele de profit. Pe masura ce economia accelereaza, vanzarile noi se vor vedea in rezultatele nete ale companiilor. De vreme ce pretul actiunilor sunt o reflectie a perspectivelor de profit a companiilor, marjele predict potentialul pietei.

1. Cand cumperi ceva, costul este cel mai important factor. Cea mai usoara modalitate de a masura costul unei actiuni este sa divizi pretul acesteia la profitul estimat. Acest indicator, cunoscut ca P/E anticipat, demonstreaza ca actiunile mari sunt, in mod istoric, ieftine. Mediana indicatorului P/E pentru actiunile din S&P 500 intre 1920 si prezent este 15. Cateva dintre actiunile din structura Dow Jones se tranzactioneaza in prezent la niveluri ale P/E mai mici de 8.

catalin.ciocan@economictimes.ro

3 Comentarii

  1. Dar... spune:

    Cumva un articol tradus?

  2. Catalin Ciocan spune:

    Da, este un articol preluat dupa TheStreet.com, dupa cum se precizeaza si in cadrul articolului.

  3. Da spune:

    Corect – imi cer scuze

Lasati un comentariu