Duminica, 22 decembrie 2013

12 fonduri nu au atras nici un ban in aprilie, iar la 17 investitorii si-au retras din plasamente

Sursa: AAF

Investitorii si-au retras in luna aprilie o parte din investitiile realizate in 30% din numarul total de fonduri, in timp ce 12 fonduri nu au reusit sa atraga nici un ban nou in ultima luna, potrivit datelor publicate de Asociata Administratorilor de Fonduri (AAF).

BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri din piata, a avut in aprilie cele mai mari retrageri, respectiv 25 milioane de lei, la polul opus aflandu-se tot un fond monetar, respectiv Simfonia 1, administrat de BRD, care a atras de la investitori 40,2 milioane de lei.

Subscrierile nete pe ansablul fondurilor de investitii insumau la finele lunii aprilie peste 19,6 millioane de euro, din care 16,8 milioane de euro unt subscrieri nete la fondurile deschise.

In total, fondurile monetare au atras de la investitori 34,1 milioane de lei, fondurile de obligatiuni au atras 20,1 milioane de lei, iar fondurile denominate au atras 15 milioane de lei.

De cealalta parte, investitorii au retras in total aproape un milion de lei din fondurile diversificate si cele de actiuni, acestea fiind si singurele categorii de fonduri unde s-a inregistrat si o scadere a numarului total de investitori.

Potrivit AAF, numarul investitorilor la finele lui aprilie 2011 a depasit 324.000, iar din acestia, peste 70% sunt investitori la fondurile deschise. Fondurile monetare au cei mai multi investitori, respectiv 115.334.

Volumul activelor nete inregistrat la finele lunii aprilie de fondurile deschise a fost de 1,53 miliarde de euro, iar activele nete ale fondurilor inchise de 0,058 miliarde de euro.

Luna trecuta au fost lansate doua noi fonduri inchise de investitii, respectiv Certinvest Absolute Return si Certinvest Arta Romania, ultimul find denominat in euro.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu