Duminica, 02 februarie 2014

2011 nu mai rimeaza cu ultimii doi ani

Vizibilitatea asupra traiectoriilor monetare si fiscale este compromisa la nivel global, iar criza zonei euro este departe de a fi rezolvata 

Pietele urca din nou un zid al ingrijorarilor, iar de aceasta data zidul este mai abrupt decat in 2009 sau 2010.

In primul rand, vizibilitatea asupra traiectoriilor monetare si fiscale este compromisa nu doar in economiile dezvoltate, ci si in cele emergente. Brazilia si Turcia pariaza pe deflatie globala, India pe inflatie globala, in timp ce alte economii emergente nu s-au decis inca pe ce sa parieze. Semnalele care vin din China in legatura cu magnitudinea obligatiilor financiare acumulate la nivelul autoritatilor regionale sunt tot mai alarmante, si asta reduce dramatic disponibilitatea Beijingului pentru initiative fiscale de amploarea celor lansate in toamna lui 2008. Notati ca pe parcursul acestui an nu doar bancile europene si americane au avut probleme pe bursele unde sunt listate, ci si bancile chineze.

Apoi, criza zonei euro este departe de a fi rezolvata. Nu exista inca detalii despre cum anume vor autoritatile europene sa recapitalizeze bancile, si oricum multe dintre optiunile disponibile risca sa accentueze mai degraba decat sa intrerupa un ciclu reflexiv negativ care se antreneaza deja la nivel suveran / bancar. Votul negativ al Slovaciei vizavi de extinderea mandatului EFSF nu este atat de ingrijorator in sine, dar este indicativ pentru o sansa tot mai mare de a vedea accidente politice in parlamentele altor state membre ale blocului. Guvernul Berlusconi se va confrunta maine cu o motiune de cenzura, tensiunile din interiorul coalitiei guvernamentale din Germania devin tot mai vizibile, iar guvernul socialist de la Atena se sprijina pe o majoritate legislativa de numai patru voturi in parlament.

Raman la parerea ca pentru piete in general ciclul benign din 2009 – 2010 este in cel mai bun caz intrerupt. Cel mai optimist scenariu este cel al unor evolutii laterale, cel mai pesimist ar insemna o recalibrare mai severa a asteptarilor investitorilor pe pietele dezvoltate si lichidari fortate ale speculatiilor carry trade pe pietele emergente in favoarea dolarului american. Varianta unui avans sustenabil al cotatiilor continua sa lipseasca din  consideratiile pe care le pot face cu datele disponibile la acest moment.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu