Miercuri, 05 martie 2014

2012: Forintul +8%, Zlotul +9%, Leul -1%. Care este marele pericol pentru Leu?

Sursa: Admiral Markets

Leul a atins in aceasta saptamana minimul istoric fata de euro, in ciuda conditiilor globale favorabile valutelor emergente. 2012 a fost un an euforic in pietele financiare, dar, spre deosebire de forint si zlot, leul s-a depreciat usor de la inceputul anului si pana in prezent.

Florintul a marcat o apreciere de 8% iar zlotul de 9% , consecinta apetitului ridicat fata de risc din primele 3 luni ale anului, in care bursele de actiuni au inregistrat aprecieri record. Ce a dus la aceasta decuplare a leului de valutele emergente din regiune si care este statutul sau in piata valutara internationala?

Leul, forintul si zlotul fac parte din categoria valutelor de risc, la fel ca euro si se apreciaza fata de dolar si yen cand exista optimism in pietele financiare, depreciindu-se in momente de panica si instabilitate, cand investitorii se refugiaza in valute lichide si stabile. Valutele emergente sunt teoretic mai performante decat euro in primul scenariu si mai putin performante in cel de-al doilea.

Surprinzator, leul nu a urmat tendinta valutelor din regiune in aceste 3 luni, ca urmare a doua cauze majore: interesul speculativ a fost afectat de perspectivele negative de politica monetara, practic randament in scadere, iar aspectele tehnice au impulsionat speculatorii dupa ce EurRon a depasit pragul critic de rezistenta al ultimilor 3 ani, 4.3-4.32, in conditiile unui trend ascendent.

In ultimii ani, moneda nationala a aratat o slabiciune evidenta fata de euro in momentele de aversiune fata de risc la nivel global: 38% in criza financiara din iulie 2007 – martie 2009, 7% la primele temeri legate de situatia din Grecia spre a doua jumatate a lui 2010 si 8% incepand cu luna mai 2011 cand criza deficitelor s-a extins in intreaga regiune.

Ce se va intampla oare cu leul la urmatorul val de panica globala si cat de aproape este acesta?

Suntem foarte aproape de un astfel de moment, trendul pozitiv recent al burselor de actiuni este epuizat si corectia va afecta valutele de risc si in special pe cele cu dobanda superioara. Totusi, leul va fi mai putin afectat decat zlotul si forintul pentru ca randamentul scazut in viitor a fost inclus in pret. Cel mai probabil scenariu pentru moneda nationala este o revenire spre 4.3, care va starni din nou interesul cumparatorilor pentru ca trendul ascendent EurRon ramane intact.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar in cadrul firmei de brokeraj Admiral Markets

Lasati un comentariu