Joi, 26 decembrie 2013

28 de brokeri ofera tranzactionare online. Vezi o analiza completa a platformelor online disponibile pe piata romaneasca

28 dintre cele 69 de societati de brokeraj prezente pe piata romaneasca si-au lansat platforme de tranzactionare online in lupta pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori.

Cum faci sa iti alegi platforma de tranzactionare care ti se potriveste? EconomicTimes.ro va incerca sa te ajute oferindu-ti toate informatiile de care ai nevoie.

Este de bine sa stiii ca la tranzactionarea online nu beneficiezi de expertiza unui broker, din acest motiv tranzactiile online beneficiaza si de comisioane mai mici percepute de brokeri, dar de cele mai multe ori trebuie sa platesti si un abonament lunar.

Vrei sa tranzactionezi si pe pietele externe? Atunci trebuie sa stii ca mai putin de 10 brokeri ofera acest serviciu, majoritatea concentrandu-se pe piata locala.

In tabelul alaturat poti vedea care este suma minima cu care poti sa iti deschizi un cont, care sunt comisioanele si la ce piete ai acces. Societatile care lipsesc din tabel, fie nu au raspuns solicitarilor EconomicTimes.ro, fie nu au suficiente date postate pe site-ul propriu.

Comisioanele pe piata locala sunt cuprinse intre un minim de 0,3% si un maxim de 1,05%, unele societati aplicand si o taxa fixa pentru fiecare tranzactie.

Cei mai multi clienti pe segmentul online ii are societatea de brokerak Tradeville, fiind deschise peste 5.500 de conturi, potrivit oficialilor companiei.

“Oferim acces are acces gratuit la programele de educatie investitionala oferite de Tradeville (seminarii si webinarii on line), la module avansate de analiza tehnica si fundamentala, integrate in platforma, la asistenta operationala online, deasemeni integrata in platforma de tranzactionare si la rapoartele de analiza, transmise zilnic si saptamanal catre clienti”, a spus Mihaela Biciu, general manager Tradeville.

“Avem in jur de 150 de clienti care tranzactioneaza online. In anul 2009 rulajul realizat a fost de  circa 28 mil. lei, in conditiile in care de-abia la jumatatea anului s-a lansat tranzactionarea online ce permite clientului lansarea ordinelor direct in piata-verificate in prealabil automat de sistem, sub supravegherea traderilor (s-a eliminat astfel intarzierea cauzata de verificarea ordinelor primite si introducerea lor manual in piata de catre trader)”, a declarat Alina Rusu, director department tranzactionare online si futures la Carpatica Invest.

Cu un numar de 843 de clienti care tranzactioneaza online, reprezentantii societatii de brokeraj Estinvest spun ca anul acesta se asteapta la o crestere de 25% a rulajelor pe online. “Clientii au acces la portofoliu online, piata in adancime online, analiza tehnica avansata, primesc newslettere zilnice si saptamanale si pot primi consultanta prin chat-ul platformei, prin telefon sau e-mail”, a declarat Marian Lupu, director general adjunct Estinvest.

Alpha Finance, Fairwind Securities, KBC Securities, Romcapital si Tradeville ofera si tranzactii pe pietele externe, in lupta pentru clientii interesati de pietele straine urmand sa intre si Prime Transaction. “Momentan platforma permite tranzactionarea doar pe piata locala, dar in acest moment suntem in stadiu avansat pentru a introduce o noua platforma care va oferi acces pe pietele externe. As dori sa precizez faptul ca de curand Prime Transaction a facut o schimabare majora referitor la tranzactionarea online schimband platforma de tranzactionare si tot angrenajul aferent”, spune Gabriel Necula, director adjunct operatiuni Prime Transaction. O treime din clientii Prime tranzactioneaza online, suma minima pentru a deschide un cont fiind de 30.000 lei, una dintre cele mai mari de pe piata.

In cazul Confident Invest, circa 450 din cei 800 de clienti online tranzactioneaza in mod constant. In 2009 compania a intermediate tranzactii online in valoare de 111,38 milioane de lei iar pentru 2010 vizeaza dublarea acestei sume.

Dupa ce stabilesti care este suma de bani pe care vrei sa investesti si ai decis si ce fel de investitor vrei sa fii (doar la BVB sau si pe extern) fa-ti un cont demo la societatile care potrivesc cerintelor tale pentru a te familiariza cu platforma, cu mentiunea ca nu toate firmele ofera acest serviciu.

Ai o intrebare despre ce implica tranzactionarea la Bursa? Scrie-ne pe adresa redactia@economictimes.ro si iti vom raspunde intr-un articol viitor.

ramona.asiminei@economictimes.ro

8 Comentarii

 1. Robert Blaga spune:

  Merci pentru informatii, extrem de utile.
  Robert

 2. Isac spune:

  De ce nu ati vorbit si de Sibex?

  De ce nu ati oferit informatii despre intermediarii din top 10?

  Informarea corecta si completa… hmm, oare de ce nu se poate?

 3. Ramona Asiminei spune:

  @Isac: Acest material prezinta o analiza a platformelor de tranzactionare online pe care investitorii le au la dispozitie pt a tranzactiona actiuni.
  In tabelul atasat nu am putut prezenta toate platformele de tranzactionare, pentru ca fie nu am primit raspuns la solicitari in timp util, fie pe site-urile societatilor nu sunt informatii suficiente.
  Totusi, o mare parte dintre firmele prezentate sunt in topul celor mai activi brokeri de la Bursa.

 4. totihari spune:

  eu personal folosesc platforma vanguard din anul 2001 si sunt supermultumit, acces complet la produse, asistenta telefonica in caz de probleme, trasferuri rapide intre conturi, obligatii fiscale clare si la timp etc.

 5. gigel spune:

  dar de goldring nu s-a auzit?

 6. Tinel spune:

  Acum am vazut articolul…..fara sa fac publicitate sunt extrem de multumit de cei de la Goldring. Parerea mea

 7. Robert spune:

  Buna ziua!
  Stiti mai multe informatii despre platforma TRADING 212?
  Va rog! Stie cineva cat sunt de credibili? Sau de seriosi?

  Multumesc!

 8. aristarc spune:

  Doar o mica observatie:nu exista nici o solutie tehnica de a prezenta acel tabel cu numele companiilor de brokeraj la o scara mai mare?Am folosit zoom-ul pe Pc-ul meu la 400%(mai mult de atat nu am cum) pentru a citi numele respective si chiar si asa anumite litere sunt ilizibile.In rest consider ca articolul e mai mult decat binevenit si profesionist facut.Va multumesc

Lasati un comentariu