Vineri, 20 decembrie 2013

5 moduri in care sa-ti dublezi banii

Foto: Svilen Milev

Este ceva in ideea de a dubla banii in urma unei investitii care intriga atat de multi investitori. Este un simbol de onoare la petreceri, o promisiune facuta de consilierii prea zelosi si un titlu care apare des pe coperta celor mai populare publicatii de finante personale, scrie Investopedia.com.

De unde a aparut insa aceasta fixatie, nimeni nu stie sigur. Poate a venit din adancul  psihologiei de investitor: acea parte caruia ii place riscul si care iubeste un ban rapid castigat. Sau poate vine din latura estetica a noastra, care prefera numerele rotunzi -  daca spui ca ai “un randament de 97%”, nu suna tocmai la fel de bine ca “mi-am dublat banii”. Oricare ar fi sursa, este atat un obiectiv realistic pe care investitorii ar trebui sa il urmareasca, cat si ceva care impinge multi oameni sa faca greseli de investitii. De aceea, investitorii ar trebui sa cunoasca cateva dintre cele mai de incredere metode in care pot sa-si dubleze banii.

Metoda clasica –  Castiga-i incet

Poate cea mai testata metoda de a dubla banii intr-o perioada rezonabila de timp este sa-i investesti intr-un portofoliu solid, non-speculativ, care este diversificat intre actiuni blue-chip si obligatiuni cu ratingul “investment grade”. Chiar daca acest portofoliu nu o sa-ti dubleze banii intr-un an, aproape sigur va reusi in cele din urma, multumita “regulii lui 72″.

Aceasta regula este o metoda celebra de a calcula cat ii trebuie unei investitii sa se dubleze, luand in calcul o rata fixa anuala de dobanda.

Tinand cont ca cele mai multe dintre actiunile mari de pe piata au adus castiguri in jurul a 10% in ultimii 100 de ani, iar obligatiunile cu rating “investment grade” au avut randamente in jurul a 6%, un portofoliu divizat in mod egal intre cele doua tipuri de plasamente, ar fi adus un castig de circa 8%. Prin impartirea acestui randament asteptat, de 8%, la 72, rezulta ca portofoliul se va dubla la fiecare noua ani. Asta nu este foarte rau, mai ales daca iei in calcul ca va creste de patru ori in 16 ani si de opt ori dupa 27 de ani.

Metoda “contrariana”– Sange pe piata

Chiar si investitorii cu opinii excesiv de stricte stiu ca vine un moment cand trebuie sa cumperi. Si nu pentru ca toata lumea cauta sa intre pe o investitie buna, ci tocmai pentru ca toata lumea iese de pe ea. Asa cum multi sportivi trec prin perioade proaste cand fanii nu-i mai sustin, si actiunile unor companii foarte bune au ocazional perioade slabe, deoarece investitorii tematori stau departe de ele.

Finantisti celebri, precum Nathan Rothschild si Sir John Templeton, au spus odata ca investitorii destepti “cumpara cand e sange pe piata, chiar daca sangele este al lor”. Bineinteles, acestia nu sustineau ideea ca trebuie sa cumperi nimicuri, la orice pret. Mai curand, ei sustineau faptul ca foarte probabil vor fi momente cand investitii bune vor fi vandude mai mult decat este justificat, ceea ce reprezinta o oportunitate de cumparare pentru investitorii curajosi, care si-au facut temele.

Poate cele mai clasice instrumente utilizare pentru a masura cand o actiune este supra-vanduta sunt indicatorii PER (pret/profit pe actiune) si P/BV (pret/valoarea contabila pe actiune). Fiecare dintre acestia au stabilitt norme istorice atat pentru piata in ansamblu, cat si pentru industrii specifice. Cand companiile coboara sub aceste medii istorice din motive superficiale sau sistemice, investitorii destepti vor “mirosi” o oportunitate de a-si dubla banii.

Metoda foarte putin riscanta

Asa cum atunci cand conduci pe autostrada, fie ca mergi pe banda rapida, fie mergi mai incet, in cele din urma ajungi in acelasi punct, sunt atat metode rapide, cat si unele mai incete pentru a-ti dubla banii. De aceea, obligatiunile ar putea furniza o calatorie mai putin zbuciumata spre aceeasi destinatie.

Dar investitorii care sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mici prin plasarea banilor in obligatiunilor nu trebuie sa renunte la visul lor de a se lauda intr-o zi ca au reusit sa-si dubleze banii. In fapt, obligatiunile cu cupon zero pot pastra investitorii in jocul “dubleaza-ti banii”.

Pentru cei initiati, obligatiunile cu cupon zero pot parea intimidante. In realitate, sunt foarte simplu de inteles. In loc de a cumpara o obligatiune care iti plateste in mod constant o anumita dobanda, cumperi o obligatiune la un discount fata de valoarea lor nominala. Spre exemplu, in loc sa plateasca 1.000 de dolari pentru o obligatiune cu valoarea de 1.000 de dolari si care plateste o dobanda de 5% pe an, un investitor poate cumpara acea obligatiune de 1.000 de dolari la 500 dolari. Pe masura ce se apropie de maturitate, valoarea sa urca incet pana cand detinatorul de obligatiuni primeste intreaga sa valoare.

Metoda speculativa

Desi metodele lente si stabile pot fi potrivite pentru unii investitorii, altii s-ar putea trezi “adormind” in piata. Ei cauta mai multa emotie in portofoliul lor si sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mari pentru a obtine rasplate mai mari. Pentru acestia, cele mai rapide cai pentru a obtine castigurile dorite pot fi tranzactionarea produselor derivate sau a actiunilor mici de pe piata.

Optiunile pe actiuni, de exemplu, asa cum sunt simplele optiuni put sau call, pot fi utilizate pentru a specula posibilitatea unei actiuni de a creste sau scadea. Pentru multi investitori, in special pentru cei care cunosc foarte bine o anumita industrie, optiunile pot creste exponential performanta lor. Avand in vedere ca fiecare optiune reprezinta, de regula, 100 de actiuni, este suficient ca pretul sa inregistreze doar o crestere mica pentru ca un investitor sa aiba un castig semnificativ. Totusi, e important sa acestia sa fie prudenti si sa-si faca temele: optiunile pot lua averi la fel de repede pe cat le creeaza.

Pentru cei care nu doresc sa investe despre subtilitatile optiunilor, exista optiunea de a cumpara in marja sau de a vinde short o actiune. Fiecare dintre aceste metode permit investitorilor sa imprumute bani de la societatea de brokeraj, pentru a cumpara sau vinde mai multe actiuni decat au, ceea ce le poate creste substantial profiturile. Din nou, aceasta metoda nu este pentru cei cu inima slaba, deoarece apelurile in marja pot sa reduca puternic lichiditatile disponibile, iar operatiunile de short selling pot, teoretic, sa genereze pierderi infinite. Pe bursele din Romania nu se pot derula in prezent operatiuni de short selling, dar investitorii pot sa faca bani si cand piata scade, tranzactionand derivate, pe cele doua piete, de la Sibiu si, respectiv, Bucuresti.

In cele din urma, “maruntisurile” din piata pot sa transforme repede sumele mici investite in castiguri serioase. Fie ca decizi sa alegi dintre numeroasele foste actiuni mari care se tranzactioneaza la preturi foarte mici sau investesti in actiunilea unei companii care crezi ca va fi urmatoarea “vedeta” de la bursa, titlurile mici si putin lichide pot sa-ti dubleze banii intr-o singura zi de tranzactionare. Nu uita totusi, daca o actiune se tranzactioneaza la un dolar sau la cativa centi, pretul ei reflecta faptul ca alti investitori nu vad nici un motiv sa plateasca mai mult decat atat.

Cea mai buna metoda de a-ti dubla banii

Desi nu este nici pe departe atat de distractiv cum este sa urmaresti evolutia actiunilor tale favorite, cea mai buna metoda pentru a-ti dubla banii este sa participi la planurile de economii la care contribuie si compania la care lucrati, daca acesta este cazul. In Statele Unite exista, de exemplu, planul 401 (k), unde angajatorul, in multe cazuri, egaleaza suma pe care o depune angajatul. Este practic un sistem de economisire pentru pensia privata.

Nu este sexy si nu iti va ului vecinii, dar sa primesti in mod automat de la 50 centi pana la 1 dolar pentru fiecare dolar pe care il depui, e greu de batut de un alt plasament.

Daca suna prea bine pentru a fi adevarat…

Este o zicala veche care spune ca “daca ceva suna prea bine pentru a fi adevarat, atunci probabil nu este”. Acesta este un sfat intelept cand vine vorba de a-ti dubla banii, luand in calcul faptul ca sunt mai multe investitii de pe urma carora poti sa-ti pierzi banii decat sa obtii castiguri. Desi cu siguranta sunt si alte moduri decat cele prezentate mai sus prin care sa-ti dublezi banii, intotdeauna fii suspicios cand ti se promit rezultate. Fie ca e vorba de brokerul tau, de cumnatul tau sau de o reclama in media, fa-ti timp sa te asiguri ca cineva nu te foloseste pe tine pentru a-si dubla banii lui.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu