Vineri, 03 ianuarie 2014

5 semne care iti arata ca emotiile au preluat controlul investitiilor tale

La inceput, fiecare investitor crede ca detine secretul succesului. Ca este chiar mai destept decat 99% din investitorii din intreaga lume. Dar, din pacate, pentru cei mai multi nu dureaza foarte mult pana sa isi dea seama ca fac parte mai degraba din cei 99% din investitori si nu din cei 1%, potrivit Investinganswers.com.

Oamenii sunt creati sa reactioneze emotional, mai ales cand vine vorba de bani, insa, asa cum investitorii mari stiu deja, raspunsul bazat pe emotie este intotdeauna raspunsul gresit.

Cei mai de succes investitori ai tuturor timpurilor –Warren Buffet, Peter Lynch, John Templeton- au stiu chiar de la inceput ca intre mediocritate si maretie nu sta decat abilitatea de a gandi cu capul, si nu cu inima.

Nimeni nu incepe gandindu-se “hei, azi voi face toate greselile posibile”, dar cand piata incepe sa fluctueze, doar cei foarte stapani pe ei insisi vor putea sa impiedice emotiile sa preia controlul. Cum te poti totusi antrena pentru a impiedica emotiile sa preia controlul?

Richard Thaler, profesor la Universitatea din Chicago a descoperit o serie de greseli pe care investitorii le fac atunci cand intervin emotiile:

1. Tranzactionezi “cu turma”.

Este confortabil sa stii ca faci parte dintr-un grup, dar prietenia pe care o simti pentru fanii echipei tale favorite ar trebui sa fie exact oposul a ceea ce trebuie sa simti atunci cand faci o investitie, scrie Investinganswer.com.

Faptul ca “turma”intra in piata pe maxime si vinde atunci cand piata atinge minime, este o axioma bine-cunoscuta. Daca urmezi turma, in cel mai bun caz, vei fi la fel ca toti ceilalti, indiferent daca au castiguri sau pierderi.

2. Esti prea ingrijorat cu privire la pretul pe care il platesti

Daca ai cumparat o actiune in urma cu doua luni la 35$ iar pretul a cazut la 28$, strict din punct de vedere al investitiei, nu conteaza la ce pret ai facut achizitia. Pretul de achizitie este important doar atunci cand vinzi. Daca vinzi doar pentru ca pretul a scazut, nu o sa faci decat sa inregistrezi o pierdere. Doar cand se schimba datele fata de cele care existau la momentul achizitiei, ar trebui sa iti reconsideri analiza initiala.

3. Uiti de ce ai cumparat initial

Stii ca piata variaza in sus si in jos in fiecare zi, dar cu toate astea urmaresti obsesiv pretul la care se fac tranzactiile. Mai mult, ti-ai setat telefonul sa iti trimita alerte cu pretul in fiecare minut al zilei.

Daca nu esti investitor intra-day, urmaritul actiunii in fiecare minut este o pierdere de timp. Ramai consecvent in ceea ce priveste motivul pentru care ai decis sa cumperi, si asteapta pana cand acest motiv nu mai este valabil. Apoi executa-ti strategia de exit. Ai una, nu?

4. Ai vandut pentru ca ti-a fost prea frica, sau ai cumparat cand ai simtit ca este sigur

Cel mai bun moment in care poti sa cumperi este atunci cand este “sange pe strada”, potrivit lui Baron Rothschild. Aceasta este faimoasa strategie pe care toata lumea o stie, dar putini o pot executa: Cumpara jos si vinde sus.

Warren Buffett a cumparat atunci cand piata traversa cele mai grele momente in 2008 si 2009. Comentatorii au spus chiar ca Buffet si-a pierdut talentul, pentru ca investitiile lui nu vor aduce niciodata bani. Toata lumea zicea ca lumea se va prabusi. Buffet s-a gandit ca este un moment extraordinar de cumparat, mentioneaza Investinganswer.com.

5. Ai devenit, in mod irational, foarte atasat de o investitie anume sau de o idee

Iti place forte mult o anume companie. Actiunile acesteia au crescut spectaculos, depasindu-ti orice asteptare. Esti deja ingrijorat ca pretul este supraevaluat. Dar tu…pur si simplu…NU POTI VINDE.

Compania a fost buna pentru tine, ti-a adus castiguri mari, iar tu ii esti devotat. Problema este ca actiunile nu te pot iubi inapoi. Pretul actiunilor este total indiferent fata de sentimentele tale. Daca stii ca actiunea a devenit supraevaluata, pastreaza-ti planul initial: Apasa pe tragaci si VINDE.

Fi investitorul rece si calculat care stii ca poti fi. Lasa-ti sentimentele la usa. Portofoliul tau iti va multumi.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu