Duminica, 23 martie 2014

7 motive pentru care bursa americana forteaza mai sus

Investitorii de pe piata americana au aflat ca increderea populatiei este la cel mai redus nivel incepand din februarie, dar asta nu a oprit piata sa-si mentina castigul de 9% de la inceputul lunii, scrie CNBC.com.

Principalii indici americani au inregistrat ieri noi cresteri, dupa corectia de la inceputul saptamanii, castigand in medie 0,4-0,5%.

In pofida stirilor negative, Jim Cramer, realizatorul emisiunii Mad Money de pe CNBC, spune ca piata continua sa forteze mai sus din 7 motive.

  1. Directorii executivi ai companiilor mari au continuat sa livreze rezultate bune. De la companii din tehnologie precum Apple pana la grupuri industriale cum e cazul Caterpillar, executivii demonstreaza un leadership eficient, care produce rezultate.
  2. Stirile negative privind situatia de pe piata imobiliara sunt exagerate. Cramer spune ca datele indicelui Case-Shiller,  prezentate marti, au confirmat stabilitatea pretului caselor si faptul ca minimul a fost atins anul trecut. Cu toate acestea, “ursii” (asa sunt numiti cei care sunt pesimisti in privinta evolutiei pietei – n.red) nu vor sa tina cont de astfel de informatii.
  3. Cramer spune ca cei mai multi oameni par sa creada ca lucrurile se vor imbunatati dupa alegerile din noiembrie. 2010 este an electoral in Statele Unite, cele mai importante alegeri fiind cele pentru locurile din Camera Reprezentantilor si din Senat, care impreuna formeaza Congresul american.
  4. Nu au cazut atat de multe banci europene asa cum multi se asteptau. De fapt, nici nu a avut loc un colaps in Europa, dar cu toate acestea, pesimistii care se asteptau la asa ceva nu au admis niciodata ca s-au inselat. In schimb, acestia continua sa-si argumenteze opinia negativa.
  5. Restul lumii este atat de puternic incat “pietele noastre slabe nici nu conteaza”, spune Cramer. Unele dintre companii si-au concentrat eforturile pe pietele externe si continua sa vada beneficiile in urma acestei strategii.
  6. Economia americana se va trezi in cele din urma si vor fi create joburi noi deoarece presedintele Fed, Ben Bernake, se ocupa de aceasta. “Nu poti sa te lupti cu Fed-ul. O veche zicala care se dovedeste adevarata”, a mentionat Cramer.
  7. Jim Cramer crede ca raliul poate fi explicat prin faptul ca institutiile – nu investitorii individuali – recunosc ca obligatiunile vor fi o investitie “groaznica”. Aceste entitati investesc, in consecinta, in actiuni care ofera un dividend mai ridicat.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Foto: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net

Lasati un comentariu