Vineri, 03 ianuarie 2014

8 semne ca investesti ca Warren Buffett

Cautarea actiunilor subevaluate este o abordare, un stil de investitii. Nu este un set de formule care sa te asigure ca vei batea piata. Investitorii care cauta actiuni subevaluate, cum e cazul lui Warren Buffett, sunt prudenti in strategia lor de a gasi investitii bune la un pret redus, scrie investinganswers.com.

Investitorii “value” considera ca ei cumpara o afacere. Daca ai incepe o afacere pe cont propriu, ai analiza multe optiuni si ai alege-o pe cea care are cel mai bun potential la un pret rezonabil. Nu are nici un sens sa-ti cheltuiesti banii pe ceva care costa prea mult.

Cum stii ca esti un bun investitor “value”? Intreaba-te daca una dintre trasaturile descrise  mai jos te caracterizeaza.

Sunt orientat spre afaceri. Intelegi cum functioneaza o afacere? Poti sa o descrii partenerului tau de viata de ce aceasta companie este cea mai buna pentru a investi banii in ea si crezi in lucrurile pe care le spui cand le explicit?

Vanez chilipiruri. Verifici preturile la mai multe magazine inainte de a face o achizitie? Cand faci rezervarile la un hotel, cauti sa vezi ce tip de reduceri poti sa obtii? Daca faci o comparative intre preturile lucrurilor pe care le cumperi, ai putea fi un investitor “value”.

Imi place sa analizez datele. Iti place matematica simpla care explica fundamentele unei afaceri? Vrei sa compari datele financiare ale companiilor care iti plac pentru a vedea care dintre ele iti ofera cea mai buna oportunitate? Asta nu inseamna ca esti un matematician, ci doar cineva care recunoaste faptul ca numerele spun povestea.

Prefer sa iau in calcul o marja de siguranta. Cand ai primit primul card de credit, ai evitat sa il iei dupa tine mai bine de un an. Masina pe care ai cumparat-o a primit cele mai multe stele la testele de siguranta. Cand cumperi o actiune, vrei sa fii sigur ca este la un nivel redus.

Am incredere in mine. Desi rapoartele analistilor sunt ok si te pot ajuta sa identifici oportunitati, preferi sa te hotarasti singur, pentru ca stii ca analistii au propriile lor agende. Iti place sa ai un anumit nivel de confort de pe urma ideei ca orice ai cumpara este cea mai buna optiune disponibila. Acelasi lucru se aplica si la companiile pe care le iei in calcul pentru investitii.

Nu ma deranjeaza sa merg impotriva curentului. Din experienta, ai descoperit ca este mai bine sa nu urmezi cel mai popular lucru. Mergand impotriva curentului inseamna ca vei cauta ceea ce nu este in voga acum, dar care oferta totusi un potential semnificativ. Stii ca este putin probabil ca actiunile populare sa fie chilipiruri.

Imi place sa fac liste. Pentru a fi sigur ca nu uiti nici unul dintre lucrurile care trebuie rezolvate, faci liste si simti ca acestea iti fac viata mai usoara. Investitorilor “value” le place sa urmeze o lista atunci cand analizeaza o companie. Chiar daca o anumita firma ar putea sa nu indeplineasca fiecare criteriu de pe acea lista, urmezi totusi procesul pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie cu informatia disponibila.

Pot sa astept rabdator cea mai buna oportunitate de cumparare. Nu te deranjeaza sa astepti aparitia celei mai bune oportunitati. Asta nu inseamna ca stai degeaba si te uiti la TV, sperand ca o investitie grozava iti va cadea la picioare. Cauti activ ceea ce te intereseaza, numai ca nu sari pe prima oportunitate potentiala care se prezinta. Investitorii “value” muncesc din greu in timp ce asteapta ca societatea potrivita sa “vina” la pretul corect. Odata ce asta se intampla, ei profita de ocazie. Apoi sunt din nou rabdatori pentru ca investitia facuta sa produca si rezultate dorite. Totusi, daca piata si compania dovedesc ca analiza facuta initial este gresita, ei implementeaza strategia de exit pre-existenta si ies din afacere.

Investitorii “value” buni tind sa aiba cele mai multe, daca nu toate dintre aceste trasaturi. Daca unele dintre aceste caracteristici ti se potrivesc si tie, atunci inseamna ca esti pregatit pentru a fi un investitor “value”.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu