Sambata, 28 decembrie 2013

Este economia Chinei pe punctul de a ateriza fortat ?

China, a doua economie a lumii dupa SUA si prima dintre statele de top care-si anunta datele privind evolutia PIB-ului in perioada iulie-septembrie, a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere economica de 9,1%, reprezentand cel mai redus ritm din ultimii doi ani.

In trimestrul precedent PIB-ul urcase cu 9,5%. Este al treilea trimestru consecutiv cand ritmul cresterii economice a Chinei se diminueaza, lucru deloc surprinzator mai ales daca ne uitam la tendinta economiilor din Europa si SUA, care au inregistrat de asemenea o incetinire. Avansul zonei euro a fost in trimestrul doi de doar 1,7%, iar cel al SUA a incetinit la 1,6%.

Desi exista voci ca economia Chinei este foarte aproape de o aterizare dura (hard-landing) din cauza supraincalzirii pietei de real estate, indicatorii economici nu evidentiaza deocamdata acest lucru ci mai degraba o ajustare la nivelul conditiilor economice ale statelor dezvoltate din prezent, de a caror cerere este dependenta.

Avansul din trimestrul al treilea al PIB-ului Chinei a fost sustinut de investitiile in active fixe, care s-au majorat in primele noua luni ale anului cu 16,9% in termeni reali, respectiv cu 0,7% mai putin decat ritmul din prima jumatate a anului. Investitiile pe segmentul de real-estate au urcat in primele noua luni cu 32%, iar investitiile in sectorul rezidetial s-au majorat in acelasi interval la o rata de 35,2%.

Vanzarile cu amanuntul au fost mai mari in termeni reali cu 11,3% fata de primele noua luni din 2010, cu 0,2% peste avansul din primele sase luni.

Productia agricola de vara s-a majorat cu 2,5% in termeni anuali.

Un comentariu

  1. Daca mai tine mult criza in Europa cu siguranta or sa se la orez ? :) )

Lasati un comentariu