Marti, 19 august 2014

A fi sau a nu fi piata reglementata? Aceasta este intrebarea despre RASDAQ cu un raspuns mereu ocolit

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca investitorii sa fie consultati cu privire la clarificarea statutului pietei RASDAQ, afirmand ca acestia au investit de mai bine de 15 ani in actiunile companiilor listate pe aceasta piata, convinsi ca RASDAQ este o piata reglementata.

Oficialii AIPC au venit cu o serie de comentarii dupa o decizie recenta a Curtii de Justitie a UE din martie 2012 cu privire la statutul pietei RASDAQ:

  1.  Declararea pietei Rasdaq ca reglementata/nereglementata nu constituie obiectul de fond al acestei decizii. Curtea a fost chemata sa se pronunte in privinta unor aspecte aparute intr-un proces penal in care o serie de brokeri si o persoana fizica sunt acuzate de manipularea pietei de capital de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si nu ia nicaieri in discutie situatia concreta de pe piata Rasdaq (autorizare, emitenti, investitori, etc.)
  2. Curtea constata doar ca situatia de piata reglementata a pietei Rasdaq nu poate rezulta din fuziunea prin absorbtie a BVB S.A. (operator de piata reglementata) si a Rasdaq S.R.L. (operatorul pietei Rasdaq). Ne miram si noi ca DIICOT a avut nevoie de o solicitare la nivel european pentru a face distinctia intre piata si operator de piata. In ceea ce ne priveste, nu am sustinut niciodata ca piata Rasdaq este o piata reglementata din acest motiv, ci am avut in vedere decizia CNVM din 1996 de autorizare a pietei Rasdaq ca piata reglementata, dar si situatia de facto a pietei Rasdaq din 1996 pana in prezent.
  3. Curtea mai constata ca nedeclararea la nivel european, de catre CNVM, a pietei Rasdaq ca piata reglementata nu constituie un motiv pentru a declara piata Rasdaq ca nereglementata. Nu putem decat sa salutam aceasta ultima punere la punct a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene hotarase ca “o piata de instrumente financiare care nu indeplineste cerintele prevazute in titlul III din directiva MiFid nu intra in notiunea <piata reglementata>, astfel cum este definita de dispozitia mentionata, chiar daca operatorul sau a fuzionat cu operatorul unei astfel de piete reglementate.”

Intrebarea fusese adresata de Curtea de Apel Cluj, prin decizia din 13 mai 2011, in procedura penala impotriva lui Gicu Agenor Gansca, Nilas Rares Doralin, Sergiu‑Dan Dascal, Ana‑Maria Oprean, Ionut Horea Babos, avand drept obiect acuzatiile de manipulare a pietei de capital formulate de DIICOT Cluj cu privire la o serie de tranzactii incheiate pe Piata Rasdaq cu actiuni ACI SA Bistrita (simbol ACIS) incheiate in perioada noiembrie 2007-februarie 2008.

CJUE a subliniat faptul ca „pentru a fi calificata drept „piata reglementata” in sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 14 din Directiva 2004/39, o piata de instrumente financiare trebuie sa fie autorizata ca piata reglementata si, pe de alta parte, ca functionarea acesteia in conformitate cu cerintele prevazute in titlul III din aceasta directiva constituie o conditie esentiala pentru obtinerea si pentru pastrarea acestei autorizatii.  Prin urmare, faptul ca actiunile sunt tranzactionate pe piata Rasdaq prin intermediul suportului electronic pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti S.A. nu poate fi suficient pentru a califica din punct de vedere juridic aceasta piata ca „piata reglementata”, in lipsa indeplinirii conditiilor enumerate la punctul 43 din prezenta hotarare”.

Lasati un comentariu