Miercuri, 12 martie 2014

A sosit momentul sa cumparam actiuni?

Saptamana aceasta m-am uitat putin pe graficul indicelui BET-FI din ianuarie 2007 pana in prezent.

Evolutia  este  cea  cunoscuta:  o scadere dezastruoasa  de  92%  din maximele anului 2007 pana in primavara anului trecut, o revenire de 325% din minime pana in aprilie anul curent (revenire insemnata, dar care lasa indicele la 64% sub maxime), o corectie negativa de 47% in ultimele luni (BET-FI cade la 81% sub maxime) si o noua revenire de 27% in ultimele zile (indicele ramane la 76% sub maxime).

Lucrurile care imi atrag atentia la  SIF-uri la  acest moment sunt urmatoarele:

- indicele BET-FI ramane la 76% sub maximele din 2007, o evaluare disproportionata fata de  -39%  sub  maxime pentru indicele polonez WIG, -40% pentru indicele PX din Cehia, -29% pentru indicele american S&P500 sau chiar -51% pentru indicele BET. E clar, preturile din 2007 erau mari, in special pentru SIF- uri, dar o evaluare la 76% din maxime mi se pare redusa.

- actiunile SIF se tranzactioneaza la rapoarte pret/VUAN intre 0,30 si 0,39 conform  Puls  Capital  de  saptamana  trecuta. In conditii normale, un  fond se  tranzactioneaza  la  un  raport  de 0,80 – 0,90 (iar SIF-urile nu au facut exceptie inainte de criza). In perioade de criza este rezonabil sa asteptam un indicator mai redus, dar valori de 0,30 – 0,40 mi se par subevaluate.

- actiunile SIF se tranzactioneaza la un P/E in jur de 5, fata de valori peste 20 in vremurile dinaintea crizei.

- in conditiile in care piata bursiera isi continua tendinta crescatoare, activele  nete  ale  SIF-urilor  vor  creste  datorita cresterii preturilor actiunilor listate din portofolii, ce reprezinta o pondere foarte importanta in active.

Sursa: Puls Capital

Concluziile mele sunt urmatoarele:

- auzim de multe ori  faptul ca in perioadele  de criza apar oportunitatile, insa atunci cand ne confruntam cu oportunitati nu reusim sa le identificam, fiind pierduti in estimari pe termen scurt, analiza impactului  celor mai  recente stiri, analiza a zeci de pareri si opinii de toate felurile, aversiune mare la risc.

- privind in urma, cumpararea actiunilor  SIF5 la minimele  de 0,3220  lei din primavara lui  2009  reprezenta o foarte mare oportunitate, dar pe care foarte putini investitori au identificat-o. In mod similar, peste 2-3 ani preturile actuale ar putea parea foarte bune.

- oportunitatile de cumparare a actiunilor cu discount semnificativ de pret nu apar foarte des. Peste cativa ani, dupa ce actiunile vor deveni din nou (relativ) corect evaluate, oportunitatile vor fi mult mai greu de identificat.

- concluzia  mea  este  ca  preturile  actuale  reprezinta  o  buna oportunitate de cumparare pe termen mediu (6-12 luni, poate mai mult). Am facut aceasta analiza pentru actiunile SIF, pentru ca aici discountul este mai mare, dar sunt si alte actiuni care ar putea fi subevaluate (BRD la P/E de 10 si P/B de 1,8, valori sub jumatatea celor din vremurile bune).

Bineinteles ca riscurile raman ridicate si nu vreau sa fiu inteles gresit. Criza nu s-a terminat. Evaluarile ar putea ramane scazute mult timp de acum inainte. Ar putea aparea vesti noi (probleme bugetare sau legate de datoriile  suverane  ale  unor  state  europene,  inrautatirea situatiei din America sau China, probleme economice si sociale grave in Romania, etc.) pe care nu le putem anticipa cu certitudine si care pot avea efecte negative asupra actiunilor, pe perioade indelungate.

In  final, bursa ofera ocazia unor castiguri mari, dar intotdeauna cu asumarea unor riscuri mari. Recomand intelegerea acestor riscuri si folosirea unor masuri de protectie adecvate (investirea unei ponderi limitate din sumele disponibile in actiuni, diversificare pe emitenti, folosirea ordinelor stop-loss). In cazul in care concluziile de mai sus nu se adeveresc, un simplu ordin stop-loss rezolva problema.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

3 Comentarii

 1. Mircea spune:

  Stimate domnule Pasol.
  Aveti cumva nevoie de carne de tun pentru bursa?Economia crapa si dvs.incurajati oamenii sa-si prapadeasca banii pe bursa?Mai bine ii invatati sa tranzactioneze short pe Sibiu.

 2. mircea spune:

  Un comentariu de bun simt are domnul Pasol,cine va profita de oportunitatile create va avea mullt de castigat. Daca nu se intra acum in piata cand actiunile sunt foarte subevaluate atunci cand ?

 3. DUDU spune:

  la SIF-uri se jefuieste fiecare companie la care sunt majoritari. Fiecare astfel de companie este efectiv capusata. Unde nu sunt majoritari dar se inteleg cu alti actioari si pot controla se intampla la fel. Companiile pe care le controleaza si-au umflat cheltuielile si-au diinuat veniturile(datorita capuselii). Sif urile se vor scufunda daca nu se va inlatura pragul si sa fie conduse de cine are actiuni la ei. Analizati de exemplu Univers SA controlata de SIF 5.

Lasati un comentariu