- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

A venit randul Italiei

Posted By admin On 9 noiembrie 2011 @ 12:35 In Opinii,Piete globale | No Comments

[1]Asa cum banuiam, atentia s-a mutat rapid asupra Italiei. Nici nu a trebui sa asteptam mai mult decat cateva zile pentru a vedea dobanzile suverane italiene la noi maxime record, atat ca valoare nominala (6,91% la scadenta de 10 ani in aceasta dimineata) cat si ca diferential fata de dobanzile suverane germane. Notati de asemenea ca suntem aproape de a asista la situatia in care dobanzile italiene la scadente scurte sa le depaseasca pe cele la scadente lungi. Daca saptamana trecuta ecartul dintre dobanzile suverane la 10 ani si cele la 2 ani era de peste un punct procentual, acum ecartul este de numai aproape 20 puncte procentuale de baza.

Exista perceptia ca Banca Centrala Europeana se abtine de la interventii masive in piata bondurilor guvernamentale italiene in mod deliberat pentru a determina autoritatile de la Roma sa ia masuri de austeritate care au fost amanate sistematic pe parcursul ultimei decade. Ipoteza mai sugereaza ca un guvern de tehnocrati, condus de pilda de Mario Monti (fost comisar european pe chestiuni legate de concurenta), va face ceea ce cabinetul Berlusconi nu a putut sau nu a vrut sa faca – intr-o reeditare a unei situatii aproape similare pe care am intalnit-o la mijlocul anilor ’90 cand Lamberto Dini, fost oficial in cadrul bancii centrale a Italiei, a preluat sefia guvernului.

Ipoteza este credibila intr-o oarecare masura, si explica cel putin partial de ce pietele financiare au ramas relativ stabile in ultimele zile. Dar la fel de credibila este ideea ca tensiunile din interiorul Consiliului de Guvernare al Bancii Centrale Europene sunt la fel de intense precum cele la care am asistat in cazul coalitiilor guvernamentale de la Atena si Roma. Cel mai recent exemplu in acest sens a venit ieri, cand Bundesbank a indicat explicit ca se opune utilizarii rezervelor bancilor centrale individuale din statele membre ale zonei euro (valutare / aur / drepturi speciale de tragere) pentru majorarea capitalizarii EFSF. Tot ieri, Jens Weidmann a declarat ca se opune monetizarii directe a deficitelor suverane de catre Banca Centrala Europeana. De ce a simtit seful Bundesbank nevoia de a reitera ceea ce oricum aflasem joia trecuta de la noul presedintele al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi?

Criza politica de la Roma genereaza mai multe intrebari decat raspunsuri. Va reusi Mario Monti, sau orice alt tehnocrat, sa mobilizeze nu doar vointa politica, dar si pe cea a sindicatelor si a populatiei, in directia unor reforme structurale care vor zdruncina din temelii societatea italiana? Si asta in conditiile in care bancile isi vor reduce portofoliile, costurile de finantare suverane sunt la maxime record, reactia autoritatilor europene a facut recent tranzitia de la actiuni tardive la resemnare, iar economia italiana se apropie rapid de o noua recesiune.

Italia, si intr-un plan mai larg intregul proiect european, se confrunta deja cu un ciclu reflexiv negativ care se antreneaza la mai multe niveluri: suveran, bancar, politic si public. Forta acestui ciclu este acum atat de teribila incat modificarea configuratiei guvernamentale de la Roma soseste probabil prea tarziu.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/a-venit-randul-italiei/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/dolarul-american-ramane-in-defensiva/mihai-nichisoiu-2/

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.