Duminica, 23 martie 2014

Acordul de finantare a Greciei evita falimentul, Euro neincrezator in solutia de durata

Banii vor curge, dar cu conditii

Europa a decis: Grecia merita sa primeasca o a doua garnitura de finantare in valoare de 130 mld. de Euro. Fiindca pana la urma, eforturile trebuie rasplatite, iar pana acum, in afara de cateva declaratii politice, incasari sub asteptari si un program de privatizare in ritm de melc obosit, lucrurile au mers foarte bine. Masurile de austeritate au fost votate, si chiar cele 325 de milioane de Euro care mai trebuiau taiate au fost identificati in lista cheltuielilor inutile. Conditiile atasate sunt destul de stricte: implementarea severa a taierilor de cheltuieli va fi monitorizata de o prezenta ”dezvoltata si permanenta” pe teren din partea Comisiei Europene. Un cont special va asigura ca creditorii sunt platiti inaintea altor obligatii bugetare

Se spera ca raportul datorie publica  supra PIB sa ajunga la 120,5% din PIB in 2020. Ceea ce, ar putea argumenta un trader critic, este nivelul de pornire pentru ingrijorarea privind Italia, o economie cu o baza industriala mult mai puternica decat Grecia, si care a avut nevoie de sprijinul BCE pentru a aduce dobanzile intr-o zona suportabila. Ceea ce ridica desigur semne de intrebare privind rezolvarea cu adevarat a chestiunii grecesti.

Pierderi de 53,5% pentru sectorul privat

Reprezentantii IIF ar fi acceptat pierderi de 107 mld. de Euro, 53,5% din sumele datorate in urma acordului de schimb al vechilor titluri de datorie cu unele noi. Desi aceasta este aparent o veste buna, fiind un procent mai redus fata de cele 60-70% circuland intr-o vreme, face ca reducerea datoriei sa para insuficienta pentru o solutie durabila. Desigur, daca nu cumva am fi surprinsi de o participare a BCE la pierderi, ceea ce pare extrem de putin probabil dupa ce se discuta mai ales modul cum vor fi repartizate profiturile din detinerile de titluri. Daca FMI va adauga proprii bani pachetului european, si in ce proportie, acest lucru va fi stabilit in martie. Victoria partiala a lasat locul unor miscari de corectie, Euro comportandu-se indecis. Dupa aprecieri anticipative ale unui eveniment petrecut, si in urma unor zone inca albe, Euro nu a reusit sa ia cu asalt nivelul de 1,33. Ceea ce nu este exclus pentru sedintele urmatoare, dar in prezent riscul unor corectii se contureaza.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu