Marti, 11 februarie 2014

Actionarii privati de la FP: Listarea se face in pripa, ar trebui amanata cu o luna

Termenul de 25 ianuarie vehiculat pentru listarea Fondului Proprietatea (FP) este prea scurt pentru a se putea face o promovare corespunzatoare in fata investitorilor de pe pietele externe, considera Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor Privati de la Fondul Proprietatea. Acesta spune ca ar fi de preferat amanarea cu o luna de zile, pentru ca listarea sa fie un succes.

“Am prefera amanarea cu o luna de zile a listarii. Consideram ca termenul de 25 ianuarie este prea scurt, iar o luna de zile nu este un capat de tara pentru a face o promovare corespunzatoare a Fondului. Noi amanam lucrurile cu anii si apoi ne pripim si facem lucrurile intr-un mod neprofesionist”, a declarat Marius Murgu.

Data-tinta de 25 ianuarie a fost convenita de consortiul care intermediaza listarea FP si Franklin Templeton, administratorul Fondului. Consortiul condus de brokerii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI) ar urma sa faca promovarea pe pietele externe  la inceputul anului viitor.

“Listarea FP seamana mai mult cu un experiment decat cu un profesionalism pe care il asteptam de la cei implicati. Daca nu se face promovarea acum, cand se va face, de Craciun sau de Revelion?. Degeaba o faci la inceputul anului viitor, pentru ca toata lumea stie ca multi dintre brokeri si investitori isi prelungesc concediile pana spre 15 ianuarie”, afirma Marius Murgu.

Listarea trebuie sa asigure un pret de 1 leu/actiune

Potrivit acestuia, miza in cazul Fondului Proprietatea este foarte mare, mai ales ca actionarii privati ai acestuia asteapta deja de multi ani pentru a-si putea valorifica detinerile la un pret cat mai bun.

“Trebuie sa se aleaga un moment cat mai bun pentru ca listarea sa fie un succes. Iar succes inseamna ca pretul sa evolueze catre 1 leu/actiune (valoarea nominala – n.red) si sa se stabileasca acolo fara a o lua la vale”, afirma presedintele Asociatiei Actionarilor Privati de la FP.

Marius Murgu spune ca daca nu se va face o promovare corespunzatoare Fondului Proprietatea, pretul nu numai ca nu va creste spectaculos, ci chiar ar putea sa nu atinga valoarea nominala, ca urmare a presiunii la vanzare.

“Noi am vrea ca Franklin Templeton sa nu cedeze profesionalismul si experienta pe care o au in acest domeniu si sa faca tot posibilul pentru a realiza o listare care sa asigure un pret de minim 1 leu pe actiune”, a adaugat acesta.

Oficialii Raiffeisen nu au raspuns intrebarilor adresate pe aceasta tema pana la aceasta ora.

Foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net

catalin.ciocan@economictimes.ro

2 Comentarii

  1. ego spune:

    mai nea’ Murgule cum definesti matale “un moment cat mai bun pentru ca listarea sa fie un succes”?

    daca tot te bagi in seama aiurea asa, zi-ne si noua cum ai face tu listarea si mai ales cand?

  2. EGG spune:

    Ca bine zici Ego. Poate nea Murgu asta ne-ar spune si cum sa se faca promovarea ca sa iasa si pretul ala de 1 ron, de parca in promovare sta totul.

Lasati un comentariu