Vineri, 27 decembrie 2013

Actiuni vs. bonduri

Am notat ieri de ce, desi testez de la mijlocul acestei luni ipoteza unei deprecieri a USD in fata EUR si cred ca mediul curent ramane ostil USD, nu percep inca oportunitatea unui pariu agresiv impotriva monedei americane (vedeti “Rezerva Federala loveste USD cu delicatete” si “EUR/USD – lipseste inca acordul”; 26 ianuarie).

Avansul bursei americane de actiuni, la randul sau, trebuie privit cu rezerve, cel putin deocamdata. S&P 500 afiseaza acum cotatii comparabile cu cele din vara anului trecut, dar dobanzile bondurilor guvernamentale americane cu scadente medii si lungi sunt la valori considerabil mai mici decat cele din iulie. Comparati situatia curenta cu cea din prima jumatate a anului 2009 sau cu cea din a doua jumatate a anului 2010, cand un avans important si impulsiv al bursei americane de actiuni s-a sincronizat cu o crestere semnificativa a dobanzilor bondurilor guvernamentale locale, semn ca investitorii realocau capitaluri dinspre siguranta catre randamente (grafice).

In debutul 2012, insa, investitorii prefera siguranta bondurilor guvernamentale, si situatia este absolut justificabila daca ne gandim la faptul ca riscurile la nivel macro-global raman semnificative (cu o posibila escaladare a crizei zonei euro in topul listei). Bursa americana de actiuni are nevoie de capitalurile care continua sa se aglomereze pe pietele de bonduri, dar o noua realocare in acest sens este conditionata de aparitia unor factori macro pozitivi, nu doar de absenta unui cataclism imediat.

Cata vreme dobanzile bondurilor guvernamentale americane raman la (sau sub) valorile curente, avansul bursei americane de actiuni va continua sa fie neconvingator.

Grafice: In prima jumatate a anului 2009 si in a doua jumatate a anului 2010, un avans important al bursei americane de actiuni (S&P 500 - graficul de sus) s-a sincronizat cu o crestere notabila a dobanzilor bondurilor guvernamentale americane cu scadente medii si lungi (dobanda bondurilor guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani - graficul de jos)

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu