Duminica, 03 august 2014

Actiunile europene scad la minimele ultimelor 6 saptamani, S&P in rosu in 2011

Bursele internationale s-au depreciat semnificativ in sedinta de marti dupa ce in cursul diminetii Moody’s a avertizat pentru a doua oara in ultima luna ca perspectiva ratingului AAA al Frantei ar putea fi redusa la negativ datorita aprecierii continue a nivelului dobanzilor platite in piata si datorita perspectivelor unei cresteri economice mai scazute in perioada urmatoare decat se anticipa initial (Reuters). Costul de finantare al Frantei este aproape dublu fata de cel al Germaniei si obligatiunile franceze se tranzactioneaza deja ca cele ale tarilor cu un rating mai scazut. Indicele FTSEurofirst 300 a scazut cu 3.3%, la minimele ultimelor 6 saptamani, si se afla sub media mobila la 50 de zile, un nivel important pentru investitorii care analizeaza grafice. O comisie din Congresul american a esuat in a negocia reducerea deficitului bugetar cu $1.2 trilioane pe parcursul a 10 ani (finalitate anticipata de piata). Totusi, anuntul Moody’s si S&P ca esecul comisiei nu afecteaza ratingul tarii si confirmarea acestuia de catre amandoua a ridicat bursele americane la sfarsitul sedintei si a readus indicele S&P 500 (-1.9%) peste media mobila la 50 de zile.

Bursele europene cresc marti dimineata

Bursele europene se apreciaza marti dimineata dupa scaderea semnificativa de luni, insa problemele privind criza datoriilor suverane vor ramane in centrul atentiei.

Burse/Futures: Asia: Nikkei (-0.4%), Hang Seng (-1.4%), China CSI 300 (0%). Europa: FTSE (+0.3%), DAX (+0.6%), CAC (+0.8%). EU: Marti asteptam rezultatul sondajului privin increderea consumatorilor in zona euro in noiembrie, unde am putea vedea o noua scadere usoara. SUA: A doua estimare a PIBului pentru T3 sugereaza ca acesta s-a apreciat cu 2.5% anualizat (0.625% pe masura europeana). Sondajul din industrie din zona Richmond in noiembrie sugereaza o usoara imbunatatire a situatiei. Minutele ultimei intruniri a Federal Reserve ar putea oferii noi indicii privind evolutia economiei si a politicii monetare in SUA in perioada urmatoare.

Eveniment: Primul ministru al Greciei, Lucas Papademos, se va intalni cu seful ministrilor de finante ai tarilor zonei euro, Jean-Claude Junker. Liderii europeni au refuzat sa aloce urmatoarea transa de ajutor pentru Grecia, necesara ca aceasta sa nu intre in faliment, pana ce toti liderii partidelor aflate la guvernare semneaza un document de sustinere a masurilor de asuteritate din Grecia; singurul care nu a semnat este Antonis Samaras, seful partidului New Democracy. Spania va incerca sa plaseze in piata certificate de trezorerie la 3 si 5 luni in valare de €4 miliarde.

Piata locala

Scaderi puternice la bursa in prima zi din saptamana

Saptamana a inceput negativ la bursa; indicele BET-XT a pierdut 1.9%, pe o valoare de tranzactionare de RON 33.6  milioane. Raportul dintre actiunile pe scadere si cele pe crestere a fost de 22 la 2. SIF-urile s-au corectat puternic; indicele BET-FI a inchis la putin peste 20.000 puncte, pe fondul posibilei amanari a discutarii pragului de detinere de catre plenul Camerei Deputatilor. Titlurile Erste Group Bank AG si-au continuat scaderea catre un nou minim al anului (EBS, RON 53.5, -8.55%)

Austria limiteaza imprumuturile bancilor spre subsidiarele din Europa Centrala si de Est

Autoritatile din Austria au decis sa aplice restrictii asupra nivelului imprumuturilor oferite de catre Erste Bank, Raiffeisen International si UniCredit Bank Austria catre subsidiarele din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, in incercarea de a proteja ratingul AAA al tarii si sectorul bancar. Limita impusa de catre autoritati pentru subsidiare prevede un raport al imprumuturilor noi fata de finantarea obtinuta pe plan local de maxim 110%. Se incearca astfel echilibrarea modelului de business si trecerea la un model unde finantarea primara a subsidiarelor vine de pe piata locala. In plus, bancile vor fi nevoite sa respecte prevederile conventiei Basel III cu 6 ani mai devreme decat se prevedea initial (2019), de la 1 ianuarie 2013. Mai mult, pe langa nivelul de 7% din activele ponderate la risc, bancile vor trebui sa puna deoparte pana la inca 3% din activele ponderate la risc pana in ianuarie 2016.

Conform Bloomberg, Erste are un raport al creditelor de 1.4 ori nivelul depozitelor la BCR, in timp ce Raiffeisen are un raport credite/depozite in Romania de 1.3. Subsidiarele bancilor straine se bazau in mare parte pe creditare ieftina de la bancile-mama, fapt subliniat de raportul mare al creditelor/depozite, insa acest model nu este sustenabil pe termen lung, iar autoritatile austriece au identificat acest lucru. Ne asteptam ca aceste masuri sa afecteze creditarea in Romania, in special din partea bancilor straine care sunt oricum sub presiune pentru a isi imbunatatii activele din portofoliu la nivel international si sunt astfel mai putin dispuse sa crediteze companiile din Romania, unde nivelul de risc este considerat mai ridicat decat in zona euro. Este posibil ca bancile sa tinteasca acest raport de 110% pe termen lung in Europa Centrala si de Est si de a isi duce intreg portofoliul spre acesta, fapt ce ar putea afecta nivelul creditarii pe o perioada de mai multi ani. UniCredit a anuntat deja oprirea expansiunii in Romania in urma cu cateva zile. Ne asteptam ca acest model sa fie adoptat de mai multe tari din zona euro in perioada urmatoare.

BNR injecteaza lichiditate in piata in valoare de RON 6.2 mld

Banca Nationala a Romaniei a organizat luni o operatiune repo (schimbul de lichiditati contra titluri de stat) prin care a imprumutat bancilor RON 6.2 mld lei, pe termen de 7 zile cu o dobanda de 6%. Este vorba despre cea mai mare operatiune de acest tip din februarie 2010 si are ca scop asigurarea lichiditatilor necesare in piata financiara locala, mai ales in contextul in care unele banci grecesti si-au atins limitele de imprumut si contraparte fata de alte banci din piata romaneasca si trebuie sa gaseasca surse alternative de finantare pe termen scurt. Licitatia vine in contextul perioadei constituirii lunare a rezervelor minime fata de depozite la BNR, fapt ce ar puea sa fi influentat operatiunii. Ziarul Financiar raporteaza ca ar fi participat la licitatie un numar de 10 banci.

Statul a emis certificate de trezorerie in valoare de 502 milioane lei

Ministerul Finantelor a emis certificate de trezorerie cu termen de 9 luni in valoare de RON 502 milioane, la un randament de 6.72%, in crestere de la 6.51% cat a obtinut la licitatia precedenta. Autoritatile urmareau sa atraga 1 miliard, iar ofertele din partea bancilor au insumat 1.5 miliarde. Costul de finantare al autoritatilor a crescut in ultima luna datorita tensiunilor in legatura cu criza datoriilor suverane din zona euro. Urmatoarea licitatie urmeaza sa aiba loc in 28 noiembrie, avand o valoare programata de RON 700 milioane.

Comentariu realizat de analistii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu