Vineri, 11 aprilie 2014

Activele fondurilor au crescut cu 53% in noua luni. In trimestrul trei investitorii au mai adus 383,5 milioane de lei

Sursa: AAF

Activele fondurilor de investitii din Romania au crescut cu 53,4% in primele noua luni ale anului, pana la 5,35 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro), iar numarul investitorilor a crescut in aceeasi perioada cu 18,6%, pana la 303.092, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

In trimestrul al treilea, activele fondurilor au crescut cu 11,5% fata de trimestrul doi, nivelul subscrierilor nete in fondurile deschise fiind similar cu cel inregistrat la finele T2 si anume 383,5 mil.lei.

Fondurile monetare au fost magnetul industriei, acestea atragand in primele noua luni 34.133 de investitori noi, in timp ce activele acestora au crescut cu 64%. De altfel, fondurile monetare sunt singurele care au depasit pragul de 100.000 de investitori, acestia fiind atrasi in special de gradul de risc mai scazut.

Potrivit datelor AAF, in trimestrul al treilea, investitorii si-au retras din bani doar din fondurile diverisificate, respectiv 8,4 milioane de lei, in timp ce fondurile de actiuni au avut intrari de capital in valoare de noua milioane de lei.

La nivelul lunii septemnbrie, doar sapte fonduri au atras plasamente de peste un milion de lei, dintre care patru monetare si doua fonduri denominate in euro.

Cel mai mult bani au fost atrasi de Raiffeisen Monetar, respectiv 28,1 milioane de lei, Raiffeisen Euro (12,8 milioane de lei). Mai mult,  investitorii si-au retras bani din 19 fonduri, iar 16 fonduri intrarile nete au fost egale cu zero.

In ceea ce priveste fondurile inchise de investitii, la finele lunii septembrie, volumul activelor nete inregistrat a fost de 145,5 mil.lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 12% fata de trimestrul doi.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu