- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Administratorii de fonduri de la ING: Semnalele sunt inca pe verde. E prea devreme pentru a fi mai precauti

Posted By Catalin Ciocan On 2 aprilie 2012 @ 11:47 In Actiuni | No Comments

[1]

Sursa: ING Investment Management

Rolul indicatorilor fundamentali incepe sa devine mai important in evolutia pietelor de actiuni, pe masura ce efectul politicilor monetare foarte stimulative ale bancilor centrale incepe sa scada, considera administratorii de fonduri de la ING Investment Management.

“Este foarte probabil ca factorul lichiditatilor sa isi fi atins maximul. BCE a acordat imprumuturi de peste 1.000 miliarde EUR sectorului bancar european, prin doua operatiuni de refinantare (LTRO). Banca centrala nu se asteapta sa intreprinda o noua astfel de operatiune pe termen scurt, deoarece este satisfacuta de efectele primelor doua. De asemenea, nu anticipam ca BCE sa efectueze, pentru moment, alte reduceri ale ratei dobanzii. In SUA, sansele pentru o noua runda de relaxare cantitativa (QE3) sunt mai mici, deoarece piata muncii a aratat, de ceva timp, semne clare de imbunatatire. In randul economiilor dezvoltate, Banca Angliei si Banca Japoniei sunt singurele banci centrale care continua sa sustina o oarecare forma de finantare monetara”, se arata intr-un raport publicat recent de ING.

Asteptarile privind scaderea efectului pozitiv al lichiditatilor asupra pietelor de actiuni inseamna ca acestea vor deveni mai dependente de valorile indicatorilor economici si profiturilor

“Indicatorii economici peste asteptari au jucat deja un rol major in imbunatatirea sentimentului pietei in ultimele cateva luni. Asa-numitul indice al surprizei economice a atins maxime istorice, ceea ce inseamna ca riscul dezamagirilor creste. Totusi, este de asemenea posibil ca acest indice sa continue sa se deplaseze la niveluri si mai inalte timp de alte cateva luni”, se mai mentioneaza in raportul ING Investment Management.

Un factor de risc pentru pietele de actiuni este pretul petrolului. Totusi, pana acum, cresterea pretul petrolului nu a impiedicat cresterea continua a pietei de actiuni.

“Impactul majorarii preturilor petrolului asupra pietelor de actiuni depinde de cauza: se confrunta economia cu o crestere a pretului petrolului determinata de cerere sau de oferta? Cea de a doua situatie nu este neaparat negativa pentru actiuni, deoarece este un semn de crestere economica sanatoasa. Acest lucru face ca pentru companii sa fie mai usor sa absoarba costurile mai mari pentru energie si sa le transfere clientilor. Deoarece indicatorii economici s-au situat la niveluri peste asteptari in ultimele cateva luni, o mare parte din cresterea pretului poate fi atribuita acestui fapt. De asemenea, pietele emergente sunt consumatori din ce in ce mai importanti de petrol. Acestea sunt raspunzatoare pentru cea mai mare parte din cresterea consumului de petrol”, spun administratorii de la ING.

Acestia subliniaza totodata ca, pentru pietele de actiuni si pentru economie, conteaza nu atat nivelul preturilor petrolului, cat valoarea cu care acestea au crescut.

“Din acest punct de vedere, cresterea actuala este gestionabila. In 2008 si 2011, ne-am confruntat cu cresteri de peste 30% in trei luni. Daca proiectam aceasta la nivelurile actuale, ajungem la un pret al petrolului de peste 140-145 USD. Trebuie insa ca tensiunile sa escaladeze pentru a atinge acest nivel.”

Concluzia administratorilor de fonduri de  la ING este aceea ca “este prea devreme sa devenim mai precauti fata de actiuni”

“Atat tabloul indicatorilor fundamentali, cat si comportamentul pietelor contribuie la o performanta solida constanta. Ciclul global de afaceri a trecut de la o perioada de incetinire economica la una de redresare, in timp ce cotatiile raman atractive, iar sentimentul si momentul genereaza semnale pozitive.”

“Pozitionarea investitorilor nu este deloc excesiva. Multi analisti ai pietelor sunt mai optimisti cu privire la actiuni, dar in acelasi timp intrarile de capital raman relativ moderate. Aceasta inseamna ca exista inca o cantitate mare de capital inactiv care poate fi „pus la munca”. Atata timp cat pietele continua sa creasca, anticipam ca investitorii pozitionati defensiv vor fi convinsi sa introduca in portofoliile lor investitii mai riscante, cum ar fi actiunile”, conchid administratorii fondurilor ING.


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/administratorii-de-fonduri-de-la-ing-semnalele-sunt-inca-pe-verde-e-prea-devreme-pentru-a-fi-mai-precauti/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2012/04/ing.jpg

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.