Luni, 02 februarie 2015

Administratorii de fonduri mutuale lucreaza cu BVB la constructia unui indice bursier care sa fie cu adevarat un benchmark pentru piata

Sursa: BVB

Administratorii de fonduri mutuale lucreaza impreuna cu  Bursa de la Bucuresti (BVB) la lansarea primului indice bursier local care sa fie “investibil”, in conditiile in care structura actual a indicilor locali nu permite realizarea unor comparatii relevante intre performantele fondurilor mutuale si evolutia pietei de actiuni.

“In Romania, indicii au o structura destul de ciudata. Cel mai diversificat este BET-XT, care are limitata la 15%  ponderea maxima pe care o poate avea o companie. Sa spunem ca avem un fond care investeste 100% in actiuni si vrem sa batem performanta indicilor. Pot sa fac asta daca iau companiile care cresc mai repede decat indicele si sa le aloc o pondere mai mare decat in indice sau sa le aleg pe cele care merg mai slab si sa le aloc o pondere mai mica si totul este bine si frumos. Numai ca structura indicilor face ciudata, daca nu chiar imposibila o astfel de misiune”, a declarat Bogdan BIlaus, seful departamentului de administrare a investitiilor din cadrul Raiffeisen Asset Management.

Reglementarile actuale permit fondurilor mutuale sa investeasca pana la 5% din active in valorile mobiliare si instrumentele monetare emise de acelasi emitent, limita aceasta putand fi depasita pana la maxim 10% cu conditia ca valoarea totala a activelor in fiecare din emitentii in care detine peste 5% din activele sale sa nu depaseasca in nici un caz 40% din valoarea activelor fondului.

“Ideea este destul de simpla. Ca sa compare performanta unui fond cu a unui indice trebuie sa poti sa replici structura acelui indice. In indicele BET, de exemplu, ai insa patru emitenti cu o pondere mai mare decat poti tu sa aloci in portofoliul fondului pe care-l administrezi”, spune si Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.

Sursa: BVB

Pentru a rezolva aceasta problema, Bursa de la Bucuresti pregateste lansarea unui indice in care ponderea maxima a unui emitent sa fie de 7-8%.

“Lucram cu Bursa de la Bucuresti la constructia unui indice care sa cuprinda cele mai lichide 25 sau 30 de companii si la care sa fie un plafon maxim de 7-8%, astfel incat sa avem flexibilitate in administrarea investitiilor”, a mentionat Bogdan Bilaus.

Conducerea BVB spera sa lanseze indicele cat mai repede, aceasta putand fi urmat si de un indice realizat impreuna cu Bursa din Bulgaria.

“Va fi un indice investibil, un adevarat benchmark pentru piata. Cautam sa il lansam cat mai repede. Totodata, am avut o discutie preliminara cu Bursa din Bulgaria, cu care vrem sa facem un indice comun, ”, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

Lansarea unui indice impreuna cu Bursa din Bulgaria face parte dintr-o strategie mai ampla a BVB, Valentin Ionescu, declarand recent, cu ocazia unui seminar organizat de publicatia Profit.bg ca Bucurestiul si Sofia pot crea o platform comuna in jurul careia sa se alature si alte piete din jur. Mai mult, Ionescu a mentionat ca BVB este interesata sa faca o oferta pentru preluarea bursei de la Sofia, in cadrul procesului de privatizare pe care il pregateste statul bulgar.

Lasati un comentariu