Vineri, 11 aprilie 2014

Administratorii de la Raiffeisen au crescut expunerea pe bursa locala vazand ca evolueaza mai bine decat pietele emergente

Sursa: RAM

Managerii de fonduri de la Raiffeisen Asset Management (RAM), al doilea jucator de pe piata locala a administrarii de investitii, au marit in iunie expunerea pe piata locala de actiuni, vazand ca aceasta evolueaza mai bine decat pietele emergente. In iunie, indicele BET al Bursei de la Bucuresti  a crescut cu 0,73%, indicele BET-FI a scazut cu 0,45%, in timp ce indicele MSCI Emerging Markets, care urmareste performanta celor mai importante piete emergente, a scazut cu 2,83% (in euro).

La nivel de selectie a actiunilor,  administratorii de la RAM pastreaza in continuare o pozitionare defensiva, in asteptarea mai multor indicii de crestere economica generalizata.

Raiffeisen administreaza cinci fonduri mutuale care investesc si in actiuni. Dintre acestea, strict fonduri de actiuni sunt Raiffeisen Romania Actiuni si Raiffeisen Prosper.

Cele mai importante detineri in portofoliul Raiffeisen Romania Actiuni au ajuns sa fie actiunile Transgaz (cu o pondere de 8,12%)  si Fondul Proprietatea (6,94%), spre deosebire de luna precedenta, cand locul acestora era detinut de Petrom si Erste Bank.  Ponderea investitiei in actiuni Erste a ramas la fel, dar in schimb cea a Petrom a scazut de la 7,53% la 6,40%. In top cinci plasamente au intrat si actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu o pondere de 5,39%.

Sursa: RAM

In ceea ce priveste portofoliul fondului Raiffeisen Prosper, principala modificare la varful topului detinerilor este reprezentata de cresterea ponderii actiunilor FP de la 1,25% la 4,44%. Celelalte detineri ale fondului sunt Petrom, Erste Bank, BRD si Banca Transilvania, toate cu ponderi in crestere fata de luna precedenta.

Cele doua fonduri au avut in prima jumatate a anului randamente de 1,2% (Raiffeisen Romania Actiuni) si -5,5% (Raiffeisen Prosper).

In iunie, pietele de actiuni au continuat sa scada, pe baza acelorasi teme din luna precedenta – o incetinire a cresterii economiei globale si riscurile generate de situatia datoriilor Greciei.  Administratorii de fonduri de la Raiffeisen Alt aspect care a captat atentia investitorilor este limita maxima de indatorare a SUA care se estimeaza ca va fi atinsa la inceputul lunii august si va genera  mari dificultati de sustinere a cheltuielilor curente daca nu va fi extinsa. In acest moment se poarta negocieri in Congres pentru o majorare a acestei limite si,  desi asteptarile sunt ca se va ajunge la o intelegere, acest aspect contribuie la tensiunile din piete.

Lasati un comentariu