Marti, 25 martie 2014

Adrian Nitu, deputat: In doua saptamani vom sti exact cand va fi programata dezbaterea pe SIF-uri. Pana la finele anului vom avea o decizie

Adrian Nitu, Foto: Camera Deputatilor

Membrii Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor sustin ca decizia finala in cazul proiectului de lege care prevede ridicarea pragului maxim de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) ar putea fi luata pana la finalul acestui an, in prezent, Comisia asteptand o pozitie cu privire la acest subiect din partea noului ministru de finante.

“Proiectul nu poate sa intre in dezbatere pana cand nu mai avem o noua discutie cu CNVM si pana cand nu primim si pozitia noului ministru de finante. Cel mai probabil in doua saptamani vom sti exact cand va fi programata dezbaterea pe SIF-uri, iar decizia finala ar putea fi luata pana la finele anului”, a declarat pentru EconomicTimes.ro, Adrian Honorel Nitu, secretar in cadrul Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

Gheorghe Ialomitianu, noul ministru al Finantelor, a fost vicepresedinte al Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor.

“Avem nevoie de pozitia noului ministru mai ales ca el era echidistant cand era vorba de pragul la SIF-uri, iar in trecut, pozitia Guvernului cu privire la acest subiect era negativa”, a mai spus Nitu.

Dezbaterea privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri este unul dintre cele mai urmarite subiecte de catre investitorii de la Bursa, insa aceasta dezbatere a fost amanata de mai multe ori. In luna iunie a anului trecut, un grup de senatori si deputati au propus eliminarea pragului de detinere, iar in luna noiembrie 2009, Senatul a aprobat ridicarea preagului de la 1% la 5%.

La mijlocul lunii octombrie 2009, Senatul a publicat punctul de vedere al Guvernului, potrivit caruia, eliminarea pragului ar putea conduce la delistarea SIF-urilor de pe piata in urma unei concentrari actionariatului.

Dezbaterea proiectului in cadrul Camerei Deputatilor a fost din nou amanata de catre deoutati, pentru desfasurarea adunarilor generale de la SIF-uri, iar ulterior parlamentarii au intrat in vacanta.

In prezent, potrivit legislatiei pietei de capital, nici un investitor sau un grup de investitori care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% dintr-un SIF.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Un comentariu

  1. Mircea I spune:

    După cît îi cunosc pe cei de la PD-L,gargara merge înainte.Se încearcă o forţare la cumpărare pe SIF.Nu cred că mai apucă se se ocupe şi de pragul la SIF-uri.Vor fi foarte ocupaţi cu moţiunea de cenzură şi după cum stau lucrurile,cred că pînă spre sfîrşitul anului vom avea alt guvern.l.Oricum au stricat bursa cu impozitul de 16%

Lasati un comentariu