Duminica, 19 ianuarie 2014

Adrian Tanase, ING: Preferam mentinerea unei pozitii mai reduse pe Romania si concentrarea pe pietele vecine

IN Romanian Equity

Adrian Tanase, manager de portofoliu al fondului Romanian Equity administrat de ING Investment Management, a declarat pentru EconomicTimes.ro, ca pe termen scurt-mediu, se asteapta ca dificultatile economice din Romania sa fie mai mari in comparatie cu tarile din regiune, motiv pentru care prefera mentinerea unei pozitii mai reduse pe Romania, orientand-se in schimb mai mult asupra pietelor vecine.

ING Romanian Equity este unul dintre cele mai mari fonduri care investeste in actiuni listate pe Bursa locala, la finele lunii octombrie plasamentele in actiuni romanesti ridicandu-se la circa 143 milioane de lei. Fondul are 53% din active plasate la BVB, sub valoarea de 55% din benchmark (referinta).

“Este destul de greu pentru un fond sa faca fata lichiditatii mici de pe BVB. Este trist ca avem o piata de capital atat de mica relativ la marimea economiei romanesti. Cresterea lichiditatii depinde foarte mult de decizia statului roman de a incepe sa vanda pe bursa pachete detinute la companii importante din economia romaneasca, masura de altfel anuntata in cursul anului curent”, a declarat Adrian Tanase.

Acesta a mai adaugat ca dupa ce procesul vanzarilor publice este initiat de stat, piata de capital va deveni atractiva si pentru emitenti din sectorul privat. “Altfel, daca statul roman nu va face aceste vanzari, credem ca perspectiva bursei din Romania nu este foarte buna”, a spus Tanase, care a subliniat totodata ca listarea Fondului Proprietatea (FP) poate avea efecte importante asupra activitatii pe bursa din Romania.

Cel mai important plasament al fondului ING Romanian Equity este BRD, unde fondul a plasat 7,95% din active (peste 21 milioane lei). BRD este urmata de Transgaz (6,8% din active) si Transelectrica (TEL). Banca Transilvania (TLV) a cazut de pe locul doi in topul detinerilor (in aprilie), pe locul sase.

„La aceste nivele de pret, preferam BRD versus Banca Transilvania deoarece consideram ca portofoliul de credite al BRD este mai putin riscant decat cel al Bancii Transilvania. Aceasta concluzie se bazeaza mai ales pe politica mai agresiva de expansiune a Bancii Transilvania comparativ cu BRD in perioada de dinaintea crizei”, a precizat managerul de portofoliu.

Reprezentantul ING a mai mentionat ca in continuare mizaaza pe companiile din sectorul utilitatilor din Romania si pe companiile din sectorul financiar si energetic din regiune. “n ultima perioada, valoarea companiilor din Romania, mai ales cele din sectorul finaciar, a devenit atractiva relativ la cele din regiune”, a spus acesta.

Fondul mai investeste in actiuni din componenta indicilor WIG20 (Polonia), BUX (Ungaria) si PX (Cehia).

“Pe pietele extrene in principal, ne intereseaza sectoarele mai slab sau deloc reprezentate pe piata locala cum ar fi sectoarele minier, farmaceutic. Pe langa acestea, mai urmarim si sectorele financiar, energetic”, a mai explicat Adrian Tanase.

Cea mai importanta detinere a fondului pe pietele straine este Mol, unde ING Romanian Equity a plasat 5,13% din active.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu