Luni, 23 decembrie 2013

Adriana Marin, CAIB: Multi investitori straini s-au saturat de subiectul SIF-uri. Daca nu se modifica pragul de detinere, nu se vor mai uita la ele

Pe Bursa ar putea urma o perioada de volatilitate mai puternica, avand in vedere cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor, care, cel putin in prezent, are mai mult cauze externe, considera Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la Unicredit CAIB Securities Romania

“Investitorii straini au in prezent o perceptie mai buna asupra Romaniei decat o avem noi aici, in principal in ceea ce priveste situatia la nivel macroeconomic.”, a declarat Adriana Marin, pentru EconomicTimes.ro.

Situatia insa se poate schimba, spune analistul Unicredit CAIB, avand in vedere ca anul 2010 se prefigureaza a fi destul de dificil pentru companii din cauza lipsei masurilor anticriza si a posibilelor majorari de taxe.

“Nu stiu daca putem vorbi de un trend clar de crestere pana la finalul anului. Ne putem astepta la o perioada cu o volatilitate mai puternica”, a adaugat Adriana Marin.

In ceea ce priveste rezultatele trimestriale raportate pana in prezent, seful pe analiza de la Unicredit CAIB considera ca datele bancilor au fost destul de bune si in consecinta va ajuta in sus preturile-tinta pentru urmatoarele 12 luni.

“Bancile arata mult mai bine fata de indicatorii de la inceputul anului, inclusiv fata de bancile din Polonia. Actiunile bancilor sunt destul de attractive acum tinand cont si de faptul ca nu au avut o evolutie prea buna in acest an”, a precizat Marin.

Pe de alta parte, in cazul SIF-urilor, totul depinde de ce se va intampla cu pragul de detinere.

“In ceea ce priveste SIF-urilor nu s-a schimbat nimic. Profitul lor depinde in continuare de dividendele de la banci, iar discounturile activelor nete fata de preturile de la bursa nu mai sunt atat de atractive.”, spune Adriana Marin.

“Sunt multi investitori straini care s-au plictisit de subiectul SIF-uri sau sunt cu expunerea pana la pragul maxim si nu mai pot cumpara. Daca nu se rezolva nimic in ceea ce priveste pragul de detinere, nu se vor mai uita la ele. S-a si vazut de altfel in acest an ca actiunile companiilor de utilitati au performat mai bine in anumite perioade”,  a adaugat ea.

Potrivit analistului CAIB, daca se va majora pragul de detinere de la SIF-uri, acest lucru va genera o crestere a preturilor pe termen scurt.

“Mie mi se pare totusi ca miza ridicarii pragului este pe termen mai lung, respectiv concentrarea actionariatului ar trebui sa duca si la schimbari in conducerea acestor societati, care sa determine o imbunatatire a modului in care sunt administrate”, a precizat Adriana Marin.

catalin.ciocan@economictimes.ro

.

Lasati un comentariu