Marti, 04 februarie 2014

Adunari Generale de foc: Se prefigureaza o noua lupta pentru schimbarea conducerilor celor doua Burse

Un grup de societati de brokeraj de pe piata locala a trimis conducerii Bursei de la Bucuresti (BVB) solicitari prin care cer reducerea valorii nominale a actiunilor de la 10 lei la 5 lei si distribuirea sumei rezultate catre actionari, dar si alegerea administratorilor pe baza votului cumulativ.

In acelasi timp, Bursa din Sibiu (Sibex) a completat deja convocatorul AGA de la sfarsitul acestei luni, in urma cererii primite din partea unui grup de actionari stransi in jurul Delta Valori Mobiliare, care a solicitat revocarea membrilor consiliului de administratie.

In cazul BVB, nu este vorba deocamdata despre acest lucru, dar alegerea prin vot cumulativ ar deschide drumul spre o incercare de schimbare a consiliului de administratie.

Solicitarea brokerilor locali vine dupa ce alti actionari, in frunte cu fondurile Franklin Templeton, au cerut BVB sa reduca valoarea nominala a actiunilor si sa distribuie banii sub forma unui dividend extraordinar. Aceasta cerere nu era insotita si de propunerea privind votul cumulativ.

Anul trecut, sase societati de brokeraj cerusera Bursei sa aplice metoda votului cumulativ la alegerea candidatilor propusi de BVB pentru consiliul de administratie al Depozitarului Central. Acestea erau Finaco Securities, societatea de brokeraj a lui Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, Interfinbrok, Confident Invest, Active International si Equity Invest.

Adrian Manaila, seful Eldainvest, a confirmat ca face parte dintre cei care au trimis azi Bursei o solicitare de reducere a capitalului si de aplicare a votului cumulativ.

“Banii stau de mult timp acolo si nu sunt folositi. Daca actuala conducere are proiecte, este foarte bine, sa vina si sa le prezinte, dar daca nu, nu are rost sa tina banii degeaba”, a declarat Manaila, pentru EconomicTimes.ro.

Bursa are lichiditati de circa 15 milioane de euro, pe care de-a lungul timpului le-a tinut in principal cu scopul de a achizitiona un sediu nou.

“Daca se vroia cumpararea unui sediu, cel mai bun moment ar fi fost anul trecut, pentru ca mai jos de preturile din 2010 nu cred ca o sa fie. Mai mult, mutarea Depozitarului in acelasi sediu cu BVB arata ca nu au o strategie clara in ceea ce priveste un nou sediu. Faptul ca au ales sa mute depozitarul, ceea ce implica anumite cheltuieli, arata ca sunt pregatiti sa stea in sediul actual o perioada buna de acum incolo”, spune Manaila.

El nu a dorit sa ofere comentarii si in legatura cu propunerea privind votul cumulativ, dar Dan Paul a spus ieri ca se gandeste tot timpul la posibilitatea de a candida pentru un loc in consiliul de administratie al Bursei, dar postul ramas vacant in prezent dupa demisia lui Daniel Tepes nu reprezinta o miza pentru el, ceea ce ar insemna ca lupta s-ar putea da pentru mai mult de un singur loc in CA.  De altfel, pe piata de capital sunt cunoscute animozitatile dintre brokerii stransi in jurul lui Dan Paul si conducerea actuala a Bursei.

Pe de alta parte, la Sibiu, un grup de brokeri din care facea parte si Delta Valori Mobiliare a mai incercat si la finele anului trecut schimbarea consiliului de administratie, tentativa esuand la acel moment.

Oficialii Delta s-au pronuntat in trecut impotriva fuziunii Sibex cu BVB, iar cele doua burse au pe ordinea de zi de la AGA din acest an aprobarea in principiu a fuziunii.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu