Joi, 13 noiembrie 2014

Ma gandesc sa investesc o parte din banii pe care ii am. Ce trebuie sa stiu de la inceput?

“Dispun de niste bani pe care as vrea sa ii investesc, dar nu am cunostinte financiare foarte vaste. Ce trebuie sa fac?”

Nu putini sunt cei care au intampinat aceasta problema. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa stabilesti ce tip de investitie ti se potriveste cel mai bine. Printre cele mai importante plasamente enumeram investitiile in obligatiuni, actiuni, fonduri mutuale sau cele in imobiliare.

Important de stiut este ca aceste instrumente financiare sunt insotite de un anumit grad de risc, despre care vom vorbi mai departe.

Daca nu stii care este gradul de risc pe care esti dispus sa ti-l asumi, incearca sa investesti la inceput printr-un cont virtual, care te va ajuta sa inveti fara sa risti un ban real.

Obligatiunile

Obligatiunile sunt instrumente cu venit fix, cunoscute si sub denumirea de bonduri. Cand cumperi obligatiuni, imprumuti o firma sau o autoritate publica, un guvern pentru o anumită perioada, in schimbul unui venit fix, denumit cupon. Aceste instrumente financiare au cel mai scazut grad de risc, insa ofera si randamente mai mici.

Actiunile

Cand cumperi actiuni, devii actionar al companiei care a emis actiunile si ai dreptul la dividende. Comparativ cu obligatiunile, care ofera un venit fix, actiunile sunt mult mai volatile, si nu beneficiezi de nici o garantie, insa pot oferi castiguri importante, daca esti dispus sa iti asumi riscul de a pierde banii.

Fondurile mutuale

Un fond mutual este un portofoliu de investitii administrat de catre o societate de administrare a investitiilor (SAI) care plaseaza banii participantilor (investitori) in actiuni, obligatiuni, depozite bancare si/sau in alte valori mobiliare. Investind intr-un fond mutual, participati intr-o mica parte la toate investitiile pe care le face fondul respectiv. Principalul avantaj al investitiilor in fondurile mutuale este ca nu trebuie sa ai timpul sau experienta necesare investitiilor in alte instrumente financiare.

Alte investitii: Optiuni, Futures, FOREX, marfuri, imobiliare, etc.

Desi actiunile si obligatiunile sunt principalele instrumente financiare, iti poti plasa banii si in asa numitele investitii alternative, care necesita insa sa ai cunostinte aprofundate ale pietelor financiare.

De regula, aceste plasamente au un grad ridicat de risc, si sunt mult mai speculative, motiv pentru care nu sunt indicate unui investitor incepator. (Sursa: Investopedia.com)

ramona.asiminei@economictimes.ro

Un comentariu

  1. Biro Ianos spune:

    Va propun infiintarea unei ferme de apicultura, la o investitite de cca. 7000 EUR putem achizitiona 70 familii de albine, de pe urma carora putem obtine pe o familie de albine: 30 kg miere, 4 kg de polen, 1 kg de ceara si 70 de familii de albine prin inmultirea lor pe parcursul unui an. 30 kg miere x 2,5 EUR/kg x 70 familii = 5250 EUR in cazul in care livram la procesatori la un pret mic sau 10500 EUR daca calculam la pretul de piata, in acest caz ne formam propria distributie. 4 kg polen x 8 EUR/kg x 70 familii = 2240 EUR, 1 kg ceara x 4 EUR/kg x 70 familii = 280 EUR, iar din vanzarea famiiilor 70 x 70 EUR/familie = 4900 EUR. In total din explatarea familiilor de albine putem obtine anual un profit de 17920 EUR. Daca mai cumparam cu cca. 3000 EUR un pavilion apicol si ne deplasam la culesuri, putem dubla productia obtinuta, avand un profit anual de cca.28420 EUR. Dvs. veniti in afacere cu cei 10.000 EUR, iar noi venim cu terenul pentru amplasarea stupinei, cu cladirile necesare pentru prelucrarea produselor apicole, cu fota de munca necesara, ca asociati 50% din afacere. Astfel nu va fi nevoie sa avem nici un fel de cheltuieli cu forta de munca, si in cazul in care facem afacerea pe firma ne ocupam de administrarea firmei, contabilitate avand si diploma de economist. In primul an deja va amortizati investitia, iar in anii urmatori veti obtine un profit de min.10000 EUR adica 50% din afacere, afacerea o vom dezvolta in anul 2 prin atragerea de fonduri europene prin masura 121 Modernizarea exploatatiilor agricole, desemenea vom accesa si masura 141 prin care mai obtine 1500 EUR anual, mai sunt si subventiile acordate de stat pe kilogramul de miere vanduta si subventia pentru fiecare stup. Asteptam opinia dvs. pe e-mail: johnjulyimpex@gmail.com

Lasati un comentariu