Joi, 26 decembrie 2013

AIPC: In loc sa clarifice situatia pietei RASDAQ, proiectul CNVM provoaca mai multa confuzie

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca proiectul de instructiune al CNVM privind societatile comerciale ale carora actiuni se tranzactioneaza pe RASDAQ sau pe piata valorilor mobiliare necotate provoaca mai multa confuzie in randul investitorilor, intrucat nu lamureste o serie de chestiuni importante pentru piata de capital, iar termenul de 3 aprilie 2012 impus de autoritatea de reglementare pentru transmiterea unor propuneri si observatii pe marginea proiectului este mult prea scurt fata de implicatiile actului normativ.

In primul rand, statutul pietei RASDAQ nu este clarificat prin instructiune, desi, aparent, piata RASDAQ pare desfiintata implicit prin tranzactionarea tuturor actiunilor pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti. Din acest punct de vedere, ezitarea CNVM de a emite o decizie formala care sa lamureasca statutul Pietei RASDAQ, potrivit chiar atributiilor care ii revin, nu este de natura sa transmita incredere investitorilor, care se asteapta ca autoritatea competenta a pietei de capital sa emita decizii si norme clare.

In al doilea rand, AIPC apreciaza ca mutarea actiunilor de pe piata RASDAQ pe o alta piata printr-o instructiune a autoritatii de reglementare si supraveghere a pietei de capital nu este compatibila nici cu legislatia comunitara si nici macar cu Codul Bursei de Valori Bucuresti – operator de sistem.

In al treilea rand, proiectul de instructiune mentioneaza ca actiunile pot fi ulterior retrase de la tranzactionare de pe sistemul alternativ „exclusiv prin oferta publica de cumparare sau in conformitate cu reglementarile emise de CNVM”. Redactarea acestei prevederi, in care termenul „exclusiv” este inadecvat urmat de alte posibile modalitati de retragere stabilite prin reglementari, probabil ulterioare, emise de CNVM, introduce o necunoscuta incompatibila cu protectia investitorilor. AIPC apreciaza astfel ca retragerea de la tranzactionare a actiunilor nu se poate face in absenta unor norme speciale, clare si certe care sa ofere o protectie adecvata investitorilor care au investit in actiunile tranzactionate pe piata RASDAQ.

In al patrulea rand, reglementarile propuse in proiect nu sunt corelate cu celelalte norme adoptate chiar de CNVM care sunt in prezent aplicabile in cadrul pietei de capital.

AIPC  considera astfel ca redactarea actuala a proiectului de instructiune este realizata fara o evaluare preliminara a impactului reglementarilor propuse a fi adoptate.

“Reglementarile continute de instructiune sunt astfel insuficiente prin raportare la anvergura operatiunii si la efectele asupra investitorilor. Din acest punct de vedere, AIPC subliniaza ca CNVM nu poate schimba precipitat si fundamental conditiile in care investitorii si-au plasat disponibilitatile, dupa cum nu poate ignora, ca autoritate a pietei de capital, expunerile S.I.F.-urilor, ale organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare si ale altor investitori. Este necesar, prin urmare, ca CNVM sa ia in consideratie mai intai toate efectele probabile ale acestei instructiuni, inclusiv aspectele de legalitate, pentru a evita destabilizarea pietei de capital in urma adoptarii unui act normativ insuficient chibzuit”, afirma oficialii Asociatiei.

AIPC cere autoritatii de reglementare sa se consulte cu investitorii, cu reprezentanti ai emitentilor si cu operatorul de piata si de sistem, inainte de adoptarea oricaror reglementari privind viitorul actiunilor tranzactionate pe piata RASDAQ.

Lasati un comentariu