Duminica, 23 martie 2014

AIPC: Statul poate atrage inca 300 de milioane de euro la privatizarea companiilor pe Bursa, cotate la 1 miliard de euro

Statul ar putea atrage inca 300 de milioane de euro la privatizarea companiilor pe Bursa, cotate la 1 miliard de euro, prin liberalizarea pietei de capital, potrivit estimarilor Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital.

Potrivit AIPC, adoptarea legii privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri are implicatii directe atât asupra finantarii companiilor românesti pe piata de capital, cât si asupra dezvoltarii investitiilor straine si a sistemului de pensii private.

„Daca ne raportam la piata din Polonia, companiile de pe piata româneasca sunt cu 50% subevaluate in termeni de pret/Book Value. Si cum cele doua piete sunt similiare din perspectiva evolutiei, diferenta poate fi explicata de ineficienta pietei de capital cauzata de stadiului slab de dezvoltare. Asta se traduce in peste 300 milioane euro mai putini bani obtinuti din listarile anuntate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Pe termen scurt, statul are tot intereseul sa dezvolte piata de capital. Cu cât o piata este mai dezvoltata, cu atât IPO-urile vor fi mai bune si preturile mai mari,” a declarat Dumitru Beze, Presedinte AIPC.

 Potrivit AIPC, statul ar putea incasa o suma mai mare din vânzarea unor companii precum Petrom, Transelectrica sau Transgaz prin atragerea unor investitori interesati de piata româneasca, odata cu majorarea pragului la SIF-uri, care va contribui direct la cresterea increderii investitorilor straini in piata de capital româneasca.

Pragul de detinere la SIF-uri este unul dintre cele mai urmarite subiecte de pe piata de capital din ultimii ani.

“Pragul de la SIF-uri este una dintre masurile care nu-si au rostul pe o piata de capital din UE. Nu vad de ce ar fi o opozitie impotriva majorarii acestuia. De altfel, din punctul nostru de vedere, pragul de detinere de la SIF-uri nu ar trebui doar majorat, ci ridicat complet. Acesta ar fi un prim pas foarte important in dezvoltarea pietei locale de capital si atragerea investitiilor straine. De asemenea, ar atrage si o majorare a pretului actiunilor tranzactionate. Totul depinde de pret si la privatizarile care urmeaza” a declarat Adrian Pop, Manager Portofoliu East Capital, fond cu active nete de 3,5 miliarde euro si 72 milioane euro investitii in Romania.

In ceea ce priveste implicatiile asupra sistemului românesc de pensii private, acesta finanteaza in prezent dezvoltarea companiilor straine, prin investitiile pe care le au pe piete de capital externe. In România, fondurile de pensii nu pot implementa strategii de investitii pe piata de capital pentru ca au atins pragul maxim de 1% la SIF, mai explica reprezentantii investitorilor.

„Odata ce pragul de detinere va fi majorat, 5,7 milioane de români asigurati in Sistemul de Pensii Private vor contribui la sustinerea companiilor românesti listate prin investitiile pe care fondurile de pensii le-ar putea plasa in actiuni la SIF. De la an la an, fondurile atrase de fondurile de pensii private obligatorii au crescut cu peste 460 milioane de Euro, bani care ar putea fi investiti in economia locala”, mai spune AIPC.

“Ridicarea pragului are implicatii importante asupra posibilitaților investiționale ale fondurilor mutuale sau de pensii si va reprezenta un pas foarte important in dezvoltarea pietei de capital. Pentru unele fonduri, acesta a devenit o limitare a investitiilor pe piata româneasca, pentru ca au ajuns la expunerea maxima“, a declarat Adrian Tanase, Director General ING Investment Management România.

Totodata, Radu Hanga, director general, BT Asset Management, spune ca ridicarea pragului la SIF-uri este un eveniment indelung asteptat si va reprezenta un pas esential pentru dezvoltarea pietei.

Majorarea pragului va reprezenta o revolutie pentru Bursa de la Bucuresti si un demers important in atragerea investitorilor privati in economia româneasca. “Impunerea unui prag de detinere, care nu se regaseste nicaieri in legislatia europeana, afecteaza bunul mers al pietei de capital, fiind in detrimentul investitorilor si al Statului Român. Prin impunerea acestei limitari de detinere, practic se restrictioneaza accesul investitorilor institutionali precum fondurile de pensii, sau bancile de investitii, care dispun de fonduri suficiente pentru a contribui la cresterea lichiditatii pietei de capital”, a declarat Dan Paul, Presedintele Asociatiei Brokerilor.

Prin aprobarea masurii legislative se vor putea face mai multe investitii, mai multe persoane vor avea acces in cadrul acestor societati si va exista un control public asupra companiilor.

Lasati un comentariu