Vineri, 24 ianuarie 2014

Alexandru Ioan, KBC: Prezenta investitorilor straini pare a fi mai pronuntata decat in urma cu un an sau doi, dar suntem departe de nivelurile din 2006-2007

Potentialul pietei romanesti in ceea ce priveste numarul de investitori romani pe care poate sa il atraga este unul ridicat date fiind aspectele demografice si tendinta de convergenta a veniturilor catre media din Uniunea Europeana, considera Alexandru Ioan, directorul diviziei de retail din cadrul KBC Securities Romania.

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) estima in urma cu patru ani ca numarul investitorilor activi pe piata, respectiv cei care derulau cel putin o tranzactie de cumparare pe parcursul unui an, va ajunge pana in 2010 la 300.000, de zece ori mai multe decat in acel moment. Estimarea nu a devenit realitate insa, pe piata activand in prezent un numar de investitori apropiat de cel din urma cu patru ani.

“Trebuie sa tinem cont de situatia de la care s-a plecat, de absenta nu doar a unei culturi investitionale pana cu doar 15-20 de ani in urma, ci posibil si a unor piete cu adevarat functionale pana nu demult. Cred ca progresele facute in acesti ani sunt cu adevarat insemnate, plecand de la acea situatie si ajungand sa avem mai multi operatori de piata, concurenta puternica in randul brokerilor, costuri de tranzactionare mult scazute fata de acum cativa ani si o accesibilitate crescuta a pietelor straine investitorilor romani si viceversa.”, a declarat Alexandru Ioan, pentru EconomicTimes.ro.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste investitorii straini de pe piata, brokerii de la KBC spun ca  nivelurile atinse in  2006-2007 nu vor fi usor de depasit.

“Depasirea acelui prag nu este un lucru tocmai usor de realizat, tinand cont de faptul ca unui bubble financiar de talie globala i-a fost suprapusa perceptia diferita asupra riscurilor economiei locale data de valul de entuziasm al aderarii Romaniei la UE”, a precizat Alexandru Ioan.

Referitor la evolutia Bursei, Alexandru Ioan spune ca, privind in retrospective, par a se si facut excese atat in perioada de crestere a preturilor, cat si pe durata corectiei ce a urmat.

“Indicii bursei locale ii devansasera inca de la inceputul anului pe cei straini, iar diferentele de performanta calculate pentru anul 2010 devenisera din ce in ce mai mari. In ultima luna aceste diferente s-au mai estompat, prin usoara corectie suferita de titlurile romanesti si o evolutie mai convingatoare a pietelor straine, in special a celei americane”, a mentionat directorul diviziei de retail din cadrul KBC Securities.

“Aceasta decuplare a evolutiei pietei de capital din Romania a dus la aparitia unor temeri privind o eventuala corectie, pe durata ultimelor saptamani iesind la vanzare probabil cei mai dornici de a isi marca profiturile”, a adaugat el.

KBC Securities a lansat in toamna anului trecut o platforma de tranzactionare online, atacand astfel segmentul investitorilor de retail, pana in acel moment fiind cunoscut ca un broker mai ales pentru investitorii institutionali. Oficialii societatii au spus ca politica grupului nu le permite in acest moment sa publice cifre la nivel local, dar numarul utilizatorilor din Romania le-a depasit estimarile initiale. Numarul utilizatorilor platformei uTrade provenind din cele trei tari in care aceasta a fost lansata (Polonia, Ungaria si Romania) este de peste 30.000, potrivit datelor KBC.

“Clientii romani se mentin in continuare interesati cu precadere de pietele locale, dar pe masura ce capata experienta in utilizarea platformei, observam totusi o deschidere catre piete mature precum SUA, Marea Britanie, Germania sau pietele europene Euronext”, a precizat Alexandru Ioan.

Potrivit acestuia, lichiditatea titlurilor primeaza in preferintele unora dintre investitori, fiind preferate blue-chipurile prezente in principalii indici bursieri – S&P 500, FTSE 100, DAX, etc.),  in timp ce alti investitori (in numar mai redus) urmaresc randamente superioare, mizand pe companii cu capitalizare bursiera scazuta sperand ca acestea sa fie viitoare staruri la bursa.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu