Marti, 01 aprilie 2014

Alpha Finance a emis o recomandare de “vanzare” a actiunilor Transgaz

Sursa: Alpha Finance

Analistii societatii de brokeraj Alpha Finance Romania au emis o recomandare de “vanzare” a actiunilor Transgaz (TGN), avand in vedere ca pretul-tinta pentru urmatoarele 12 luni de  185 lei/actiune este cu 26% mai mic fata de cotatia din prezent de la Bursa.

Analistii spun ca nu le place schimbarea brusca a politicii de dividend, mai ales in conditiile in care argumentarea oferita de statul roman nu sta in picioare. La AGA din 29 aprilie, Ministerul Economiei a votat impotriva distributiei a 90% din profitul net al Transgaz, motivand ca societatea are nevoie de bani pentru proiectul Nabucco si pentru finantrea lucrarilor obligatorie de mentenanta a retelei. Alpha Finance considera insa ca finantarea Nabucco este déjà o “stire veche”, iar politica de dividend trebuia setata de la inceput in mod corespunzator. In al doilea rand, Transgaz nu doar ca are fondurile necesare pentru a finanta lucrarile de mentenanta obligatorie, dar solvabilitatea companiei ii permite oricand sa contracteze capitalul suplimentar necesar.

Analistilor de la Alpha Finance nu le place nici planul Transgaz de a plati o suma mare de bani pentru terti in acest an. Pentru 2011, Transgaz si-a alocat 271,9 milioane de lei (in crestere cu 70%) drept cheltuieli cu tertii, banii fiind alocati in principal pentru lucrarile de mentenanta. Cu toate acestea, anul trecut, compania nu a fost in stare sa cheltuiasca suma intreaga planificata si 39,7 milioane de lei, dintr-un total de 199,4 milioane de lei, a fost amanita pentru anul curent.

Un alt lucru care nu le place analistilor este si faptul ca pe timp de criza, compania a marit salariile cu 18% si are in vedere o crestere de inca 5% pentru anul curent. La Transgaz, costurile cu personalul au cea mai mare pondere in cheltuielile operationale. Pe parcursul 2008-2010, anii de criza, cheltuielile cu salariile au crescut cu 18% (7% in 2009 si 11% in 2010), in timp ce numar salariatilor a scazut cu 1%.

Analistilor de la Alpha Finance nu le plac nici perspectivele pietei de gaze, estimand pentru acest an o scadere cu 5% a consumului de gaze, in conditiile in care guvernul a taiat subventiile acordate producatorilor de ingrasaminte chimice, iar centralele termice continua sa se bazeze mai mult pe productia de carbuni.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu