Joi, 26 decembrie 2013

Alt summit, acelasi film

Ar fi dificil pentru Irlanda sa ramana in zona euro daca publicul irlandez respinge propunerea recenta de consolidare a politicilor fiscale la nivel pan-european, a declarat astazi ministrul irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton. Guvernul va decide in urmatoarele saptamani daca va organiza un referendum in acest sens, a adaugat ministrul, si amintiti-va ca publicul irlandez nu are tocmai un istoric pozitiv in ceea ce priveste acceptarea unor modificari ale tratatelor europene.

Adaugati informatia relatata vineri de FT potrivit careia Berlinul doreste sa impuna un comisar european care sa preia controlul asupra taxarii si cheltuielilor guvernamentale ale Greciei, si afirmatia facuta in aceasta dimineata de ministrul german de finante Wolfgang Schauble potrivit careia acordarea celui de-al doilea sprijin financiar Greciei nu este garantata – si avem acum o buna imagine asupra auspiciilor sub care va avea loc astazi primul summit pan-european din acest an. Imaginea contrasteaza flagrant cu atmosfera pe care autoritatile europene si pietele financiare deopotriva se asteptau sa o vada la acest summit.

Intre timp, dobanda bondurilor guvernamentale portugheze cu scadenta la 3 ani tocmai a depasit 23% (si notati ca valorile pentru scadentele la 5 ani si 10 ani sunt acum de 22% si respectiv 16%, si asta inseamna ca avem in continuare o curba inversata a dobanzilor suverane ale Portugaliei) (grafic).

Este unul din motivele pentru care in aceasta dimineata am decis sa renunt la pariul tactic deschis la mijlocul acestei luni impotriva USD. Tentatia investitorilor de a taia profituri aferente pozitiilor short USD plasate in debutul 2012 trebuie sa fie irezistibila.

Grafic: Evolutia din ultimii ani a dobanzii bondurilor guvernamentale portugheze cu scadenta la 3 ani

EUR/CHF – in asteptarea interventiei

In ultimele doua saptamani, EUR/USD a reusit sa se corecteze pozitiv avansand de la 1.26 la 1.32 (EUR s-a apreciat de asemenea vs. JPY si GBP), si totusi EUR/CHF a continuat sa alunece spre pragul minim oficial de toleranta la 1.20. Evolutia EUR/CHF pare sa devina un drum cu sens unic si divergenta ar trebui sa ingrijoreze cu atat mai mult banca centrala a Elvetiei a carei ipoteza de lucru continua sa fie ca CHF ar trebui sa se deprecieze de la sine. Si, dupa cum bine vedem, CHF nu reuseste sa se deprecieze de la sine nici macar atunci cand contextul macro-global redevine favorabil activelor de risc in general si speculatiilor carry-trade in particular.

Asimetria risk/reward favorabila mentinerii unei expuneri long EUR/CHF ramane intacta, si raman de asemenea la parerea ca o interventie in FX a bancii centrale a Elvetiei impotriva propriei monede este in intregime justificabila chiar la cotatii superioare pragului minim oficial 1.20. Efectul unei asemenea actiuni in forta asupra cursului de schimb nu este atat de important, ceea ce este important este mesajul pe care interventia il va transmite speculatorilor dispusi inca sa faca treaba bancii centrale via expuneri long EUR/CHF.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu