Vineri, 20 decembrie 2013

Am 10.000 de lei si vreau sa ii investesc. Cum procedez?

In primul rand, Felicitari! Zece mii de lei este o suma buna pentru a incepe o cariera de investitor (de succes!). In al doilea rand, inca nu iti cauta un broker. Mai intai trebuie sa analizam putin situatia.

Bursa isi revine dupa o perioada de scaderi drastice in anul 2008, determinate de criza financiara internationala. Cum dupa scaderi vin si cresteri, 2009 a adus vremuri mult mai bune si profituri pentru investitori, recuperand in parte scaderile anului anterior.

De ce vedem fluctuatii atat de mari? Pentru ca preturile actiunilor la bursa sunt influentate de doi factori importanti: 1. evolutia economiilor tarilor si a companiilor emitente de actiuni, ale caror profituri si venituri variaza de la o perioada la alta si 2. factori psihologici, adica perceptia cumparatorilor si vanzatorilor de actiuni.

Mai concret, un apartament de doua camere poate valora 40.000 de euro intr-o perioada de criza economica, dar 60.000 de euro intr-o perioada de crestere, fara ca proprietarul sa investeasca in geamuri termopan sau calorifere noi (iar daca o face, atunci valoarea apartamentului creste, mai putin daca e criza sau mai mult in lipsa ei). Cam acelasi lucru se intampla si cu actiunile, scopul oricarui investitor fiind sa le cumpere ieftin si sa vanda scump, castigand diferenta.

Desigur, nu exista garantii, cresterile mari pot fi urmate si de scaderi, sau invers. Deocamdata, insa, bursele sunt pe crestere. Prin urmare, vom reveni la suma de 10.000 de lei – cum ii investim?

Bursa ofera performante celor care abordeaza procesul de investire in mod corect, identificand investitiile adaptate profilului propriu. Prin urmare, vom analiza trei profile de investitor, in functie de preferinta pentru risc a fiecaruia, conform regulii de baza a investitiilor: riscuri mici inseamna castiguri mici, iar riscuri mari inseamna castiguri pe masura.

1.Investitorul prudent nu vrea sa isi asume riscuri mari; cei zece mii de lei conteaza mult pentru el si sunt bani stransi cu greu. Acest investitor s-a hotarat sa investeasca la bursa, dar abordand treptat procesul de investitie pentru a invata procedurile si a nu risca prea mult. Pentru acest investitor recomand o abordare atenta: 25% din bani in actiuni si restul in depozite bancare. Investitiile se vor face in actiunile cele mai solide de la bursa, care au perspective bune, rezultate solide si al caror pret fluctueaza mai putin. Pana la urma, criza financiara nu s-a incheiat, iar vesti negative precum cele din tari ca Grecia sau Portugalia pot reveni oricand (daca apar, acestea afecteaza si bursa noastra); pentru acest investitor prudenta excesiva nu strica.

Concret, as aloca 15% in actiuni Petrom, Transgaz sau BRD. Pentru un plus de castig, cu cei 10% ramasi pentru bursa as investi in actiuni SIF Oltenia, ale caror perspective de crestere sunt si mai bune. Restul de 75% vor fi pastrati deocamdata in depozite sau intr-un fond mutual monetar (un produs similar depozitelor bancare ca performante). In timp (sau daca acest investitor vrea castig mai mare) procentul investitiilor in actiuni poate creste la 30-40%, sau investitorul poate aloca alti 25% din bani unui fond mutual diversificat (care investeste banii echilibrat, in actiuni, obligatiuni si depozite bancare).

Ca strategie, investitorul prudent va pastra actiunile in cont pe termen mai lung (minim 1-2 ani), fara a fi nevoie sa isi dedice prea mult timp studiului evolutiei acestora.

2. Investitorul moderat vrea sa simta cum castigurile de la bursa i se acumuleaza in cont si este dispus sa isi asume riscuri mai mari, chiar daca nu vrea sa piarda foarte mult. Acest investitor a auzit de performantele bune ale bursei din ultimul an sau de cele de dinaintea crizei si se gandeste ca pierderile anului 2008 vor continua sa fie recuperate in 2010 si in anii urmatori.

Pentru acest investitor recomand o abordare mai indrazneata: 50% din bani in actiuni si 50% in depozite. Riscurile asumate nu sunt foarte mari, dar in cazul in care bursa confirma, castigurile vor fi bune. Concret as imparti banii astfel: 25% din bani in actiuni solide precum Transgaz sau Petrom, pentru stabilitatea portfoliului, iar 25% din bani in actiuni SIF Oltenia si/sau in companii mai mici de la bursa sau de pe Rasdaq, pentru un plus de performanta (exemple: Electromagnetica Bucuresti sau Teraplast Bistrita).

Acest investitor va urmari in mod regulat evolutia actiunilor sale pe internet si va frunzari ziarele de specialitate, pastrand pe termen lung o parte din actiuni, dar schimbandu-le pe celelalte cu unele noi daca apar oportunitati.

3. Investitorul indraznet nu se teme de bursa. Acesta si-a alocat cei zece mii de lei ca bani pe care ii poate pierde intr-o masura mai mare, ca un cost al castigarii de experienta. Un asemenea investitor isi asuma riscuri mari, dar in cunostinta de cauza, fiind constient ca la bursa se poate castiga foarte mult, dar se poate si pierde.

Pentru acest investitor recomand 100% din bani in actiuni. Plasamentele vor specula oportunitatile momentului: 70% din bani vor fi investiti in actiuni SIF iar 30% in companii mai mici de pe Rasdaq sau de la bursa. Investitorul indraznet nu isi va servi cafeaua de dimineata fara a lua pulsul bursei, se va consulta in mod constant cu brokerul sau si va devora site-urile cu stiri financiare si informatii despre companii.

Acest investitor isi va stabili praguri maxime ale pierderii (la atingerea carora nu va ezita sa vanda actiunile si sa astepte vremuri mai bune). In timp, acesta isi va dezvolta o strategie proprie de investitii si va deveni un investitor de succes.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

5 Comentarii

 1. webber spune:

  interesant, dar cam greu de adunat suma asta acum.

 2. IonutB spune:

  …si bineinteles clasicul “acest articol reprezinta opinia autorului si nu este o recomandare pentru investitii” ca CNVM vegheaza ;-) ))

 3. andreea raju spune:

  as fi foarte fericita sa vad un articol asemanator si pentru anul 2010 :)
  imi plac articolele scrise de dumneavoastra! tineti-o tot asa :)

 4. gigi spune:

  ca si perspectiva de crestere baca transilvania e mult mai interesant prin comparatie cu BRD…de ce toti tac milc pe tema asta e de neinteles…..

Linkuri catre acest articol

 1. Tweets that mention Am 10.000 de lei si vreau sa ii investesc. Cum procedez? | economictimes.ro -- Topsy.com

Lasati un comentariu