Sambata, 15 noiembrie 2014

Analistii americani vad urmatorul mare bubble pe obligatiuni si titluri de stat

Piata instrumentelor financiare cu venit fix nu a fost niciodata spectaculoasa, insa putini sunt cei care realizeaza ca a fost singura piata bull pe parcursul ultimilor 30 de ani, scrie CNN. Chiar daca nimeni nu se lauda cu sume impresionante de bani castigate de pe urma titlurilor de stat, lipsa “publicitatii” nu ar trebui sa va pacaleasca. Peste 380 de miliarde de dolari sunt asteptate sa intre in 2010 in fondurile care investesc in acest tip de instrumente, asta dupa recordul de 376 miliarde dolari inregistrat cu un an in urma.

“Piata titlurilor de stat este un bubble si este aproape sa explodeze”, spune Robert Froehlich, senior managing director la compania de servicii financiare Hartford Financial Services Group. Principala cauza pentru care acest lucru ar urma sa aiba loc ? Temerile cu privire la criza datoriilor din Europa, ce vor propulsa directia pe termen lung a ratelor de dobanda pentru obligatiunile si titlurile de stat.

In ultimul deceniu, investitiile in obligatiuni au fost mult mai sigure decat cele in actiuni. Dupa caderea companiilor de internet din SUA („tech bubble”), in anul 2000, actiunile s-au devalorizat cu circa 50% in urmatorii trei ani, in vreme ce valoarea obligatiunilor a urcat. Apoi, cand criza financiara s-a declansat cu doi ani in urma, titlurile de trezorerie americane erau aproape singurele investitii care isi mentineau valoarea. Nu in ultimul rand, problemele de buget ale tarilor europene, iesite recent la iveala, au impins din nou investitorii spre instrumentele cu venit fix.

„In prezent suntem intr-un soc post-traumatic. Chiar si dupa revenirea actiunilor, inceputa in martie 2009, investitorilor le este frica sa se mai aventureze puternic pe actiuni, datorita faptului ca in subconstient a ramas intiparit riscul pe care acestea le implica”, a declarat James Stack, un istoric al pietelor financiare si presedintele InvesTech Research.

Pe langa acesti factori, putini investitori stiu cum este sa treci printr-o adevarata piata bear a titlurilor de stat. Alimentata de ratele de dobanda in continua scadere (dobanzile pe termen lung ajungeau si la 15% la inceputul anilor 80) actuala piata bull tine de aproape 30 de ani.

Senzatia de siguranta rezultata, sau impresia ca obligatiunile nu au cum sa mearga prost, alimenteaza fara intrerupere investitiile in fondurile cu venit fix, fapt ce a facut ca titlurile de stat sa devina scumpe. Pentru a vedea mai bine cat de scumpe sunt acestea, se poate calcula un indice PER impartind pretul unui titlu de stat, la randamentul acestuia (si nu la profit, asa cum s-ar face in mod normal). Astfel am avea un pret in jurul a 100 de dolari si un randament de 3,3% – in crestere de la cel de 2% din decembrie 2008 – reprezentand randamentul obisnuit al titlurilor americane de stat cu maturitatea de 10 ani. Ar rezulta astfel un PER de 30 adica dublu fata de nivelul mediu istoric pe care acestea l-au avut pana acum.

„Nu cred ca oamenii inteleg ca pot pierde bani si in fondurile care investesc in titluri de stat”, spune James Swanson, manager in cadrul MFS, o firma de investitii din Boston.

Analistii de la compania de investitii T. Rowe Price au subliniat ca marirea dobanzilor la obligatiuni le-ar face pe cele vechi, cu dobanzi mai mici si pe care investitorii le detin deja, sa para mai putin atractive. Mai exact daca sa zicem ati cumpara un titlu de stat cu maturitatea de 10 ani, la dobanda actuala de 3,3%, iar ratele cresc pana la, sa zicem, 4,3%, pretul obligatiunii detinute anterior ar scadea in piata cu aproape 8%. In plus, economistii Standard & Poor’s estimeaza o crestere a ratei dobanzilor pana la 5,3% in 2012.

Cu toate acestea insa, nu este recomandata renuntarea completa la investitiile in obligatiuni, ci mai degraba o concentrare pe titlurile cu o maturitate pe o perioada redusa de timp, sau care sunt protejate impotriva inflatiei.

„Maturitatea masoara cat de sensibil este un titlu de stat la schimbarile de dobanda. Daca de exemplu un titlu are maturitatea pe cinci ani pretul acestuia va creste cu 5%, daca rata dobanzii va scadea cu 1%. In schimb daca ratele se maresc cu 1%, atunci pretul va cadea cu doar 5%. Cu cat este mai mare maturitatea, cu atat creste si riscul unor pierderi”, a explicat James Swanson.

Nu in ultimul rand trebuie mentionat ca in cazul in care dobanzile ar creste, asa cum se estimeaza, din cauza inflatiei, obligatiunile din tarile orientate in special spre bursele de marfuri, asa cum este cazul Australiei, Braziliei sau al Canadei, vor avea o evolutie buna, sau cel putin nu vor trage in jos portofoliul de investitii.

ionut.sisu@economictimes.ro

Lasati un comentariu