Vineri, 27 decembrie 2013

Analistii: Euforia aparuta ca urmare a planului de salvare anuntat de UE va avea viata scurta

www.sxc.hu

Dupa ce au vazut cum criza din Grecia a provocat agitatie in randul liderilor europeni, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Central Europeana au anuntat ca pun la dispozitia statelor cu probleme din zona euro 720 miliarde euro, pentru a stabiliza pietele si a proteja moneda unica, relateaza CNBC.

Planul presupune fonduri de 500 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si 220 miliarde de euro de la FMI, dar adevarata stire o constituie faptul ca Banca Centrala Europeana este dispusa sa cumpere obligatiuni guvernamentale emise de statele din zona euro pentru a sustine pietele, renuntand la rezistenta sa fata de achiziţiile de active pe scară larga.

Va functiona planul?

Pachetul de salvare este creat pentru a se asigura ca exista suficienti bani si incredere in sistemul financiar global incat sa se asigure prevenirea unei noi crize a creditelor.

Hans Redeker, seful departamentului de strategii valutare la BNP Paribas, este de parere ca planul este o masura disperata, desi ar putea sa ofere o usurare pe termen scurt pentru euro.

“Discutiile despre atacuri speculative asupra monedei unice sunt niste prostii. Adevarata problema o reprezinta faptul ca bancile centrale si-au redus  achizitiile de euro si de datorii denominate in euro “, a spus Redeker pentru CNBC.

El a mai spus ca investitorii ar trebui sa fie atenti la modul in care vor reactiona bancile centrale in urmatoarele zile.

BNP estimeaza ca euro va ajunge la aceeasi paritate cu dolarul in urmatoarele 12 luni.

Si Mark O’Sullivan, director in cadrul Currencies Direct, sustine faptul ca planul de salvare nu va oferi decat o usurare pe termen scurt, acesta mentionand totodata si faptul ca planul nu face nimic ca sa rezolve problema cheie, adica productivitatea statelor din sudul Europei, care ar trebui sa creasca cu 20-25%. El spune ca vede puncte comune intre criza de acum din Europa si colapsul Lehman Brothers din 2008.

Pe de alta parte, James Stewart, analist in cadrul North Square Blue Oak, a declarat pentru CNBC ca o astfel de masura era necesara, insa trebuia luata cu luni in urma.

“Nu stiu daca marimea pachetului este suficienta si ma intreb daca mai poate functiona acum, avand in vedere ca aceste masuri au fost amanate atat de mult”, a spus James Stewart.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu