Luni, 17 februarie 2014

Analistii Raiffeisen au trecut actiunile BRD de la “cumparare” la “pastrare”

Sursa: BVB

Analistii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital &Investment (RCI) si-au redus pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni pe BRD, cea mai mare banca locala de la Bursa, de la 16,8 lei pe unitate, la 16,6 lei/actiune.

Potentialul de crestere al bancii este astfel de 15,27%.

Analistii Raiffeisen au redus si recomandarea pentru actiunile BRD, de la “cumparare” la “pastrare”.

“Confirmarea iesirii Romaniei din recesiune si asteptarile privind o continuare a cresterii economice in perioada urmatoare ar trebui sa fie favorabile unei banci cu o cota de piata de circa 15%. Totusi, informatiile furnizate de raportul anual pe 2010 privind calitatea activelor, si in principal gradul redus de acoperire cu provizioane, ne fac sa credem ca aceasta crestere economica nu va se resimti semnificativ in profitul bancii calculat conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS) in special in 2011. Astfel, scaderea veniturilor (si anume

reducerea marjei de dobanda), care credem ca va fi o caracteristica a urmatorilor ani, nu va fi compensata de o scadere a costului riscurilor”, a precizat Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen.

El a mai adaugat ca in 2010 creditele neperformante ale BRD au fost peste estimari iar gradul de acoperire cu provizioane a scazut mult, ceea ce a facut ca cheltuielile cu provizioanele sa fie mai reduse decat se astepta.

“Ca urmare a gradului scazut de acoperire cu provizioanele la finalul anului 2010, estimam o scadere a costului riscului mai inceata pe IFRS decat cea vizibila pe RAS. In plus, veniturile vor fi sub presiune ca urmare a unei combinatii nefavorabile intre cresterea lenta a creditelor si contractarea marjelor, acestea din urma fiind afectate de scaderea ratelor dobanzilor la creditele indexate in lei, intensificarea concurentei si rambursarii creditelor mai vechi cu marje mari. Pe partea de cheltuieli cele mai dinamice componente ar trebui sa fie cele cu contributiile la Fondul de Garantare a Depozitelor si cele cu publicitatea pentru a stimula vanzarea de noi credite”, a explicat analistul.

“Incepand cu acest an estimam ca diferenta intre RAS si IFRS se va diminua. Astfel, performantele obtinute pe RAS nu credem ca se vor reflecta in cele conform IFRS, scaderea veniturilor neputand fi compensata de o reducere echivalenta a costului riscului. Dat fiind ca evaluam BRD folosind datele financiare IFRS si ca ne-am revizuit in jos estimarile pe profit, ne modificam recamandarea din <cumpara> in <pastreaza>”, a mai adaugat Combei.

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu