Vineri, 03 ianuarie 2014

Analiza macroeconomica: Dezinflatia continua in martie. BNR are spatiu sa mai reduca dobanda

Sursa: BT AM

Inflatia a crescut in martie cu 0.4% fata de februarie, usor mai mult decat am anticipat noi (+0.33%), dar pe asteptarile economistilor sondati de Bloomberg (+0.4%). Principala diferenta fata de astepatrile noastre a fost pe partea de alimente (+0.6%, contributie 0.2%) unde anticipasem o scadere a preturilor la oua (+13.6%). Pretul produselor nealimentare s-a majorat usor (+0.3%, c. +0.1%), in principal datorita unei noi runde de scumpiri pentru combustibili—+1% in martie, +3% de la inceputul anului—datorita contextului international tensionat in legatura cu situatia din Iran. Contributia serviciilor la inflatie a fost neglijabila in luna curenta (+0.2%, c. 0%)(Fig.1).

Inflatia a scazut la un nou minim istoric de 2.4% in martie si continua pe trendul dezinflationist inceput in al treilea trimestru al anului trecut. Produsele nealimentare (+3.9%, c. 1.7%) si serviciile (+5.4%, c. 1%) continua sa exercite cea mai mare influenta; in cazul serviciilor este vorba in principal de aprecierea monedei euro fata de leu (4.8% pe pret mediu fata de martie 2011). Alimentele sunt mai ieftine decat in 2011 (-0.9%, c. -0.4%) datorita anului agricol foarte bun.

Pe termen scurt anticipam continuarea trendului descendent al inflatiei spre un minim in jurul valorii de 2% in aprilie sau mai si apoi o inversare de trend pentru o accelerare spre sfarsitul anului. Probabila intrare in recesiune a Romaniei in primul trimestru, cresterea economica sub potential in urmatorii doi ani (2012: +1.8%, 2013:+2%) si cererea interna inca slaba ar trebui sa mentina presiunile inflationiste pe termen mediu limitate. Amanarea liberalizarii din piata gazelor naturale pentru persoanele fizice pana in 2013-2015 ar trebui sa reduca din incertitudinea in legatura cu ajustarea preturilor administrate (9.4% din cosul de consum). Totusi, avand in vedere planurile guvernului—cu iz electoral si contrare planurilor de reducere a deficitului bugetar din punctul nostru de vedere—de a majora salariile cu 15% peste vara ne vedem nevoiti sa ne majoram tinta de inflatie pentru anul acesta de la 3.3% la 3.5%.

Datele publicate azi sustin scenariul nostru—actualizat la sfarsitul lunii martie—pentru inca o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0.25% la 5% in cadrul sedintei din luna mai si o pauza pana spre sfarsitul anului. Banca isi va pastra totusi predispozitia spre mentinerea conditiilor monetare relaxate, si daca inflatia si cursul EURRON vor permite ar putea sa reduca din nou dobanda de politica monetara in T4. Cu toate ca nu excludem o reducere a rezervei minime obligatorii in urmatoarele doua trimestru aceasta miscare nu este in scenariul nostru de baza in momentul de fata deoarece consideram ca reducerea tensiunilor din piata interbancara pe care le-am vazut de la inceputul anului si operatiunile Repo la 7 zile organizate de Banca sunt suficiente pentru a asigura conditii normale de piata.

Comentariu de Vlad Nistor, analist in cadrul societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu