Luni, 20 ianuarie 2014

Analiza macroeconomica: Evolutia comertului in ianuarie

Volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul a inregistrat cel mai mare avans lunar (+3%) din august 2010 in ianuarie si se afla la cel mai inalt nivel din august 2009. Institutul National de Statistica a ajustat seria de date pe anul 2011; rezultatul a fost o redeucere cu un punct procentual a scaderii vanzarilor retail de anul trecut, de la -3.3% la -2.3%. Ajustarile notabile au fost asupra celui de-al patrulea si asupra celui de-al doilea trimestru. Avansul lunar a fost sustinut de toate componentele, insa trebuie remarcat faptul ca toate cele trei categorii inregistreaza acum cele mai inalte niveluri de dupa majorarea TVA la 24% in iulie 2010 si confirma revigorarea consumului.

Comertul inregistreaza o accelerare a ritmului anual (+9.9%) de crestere pentru a patra luna consecutiv dupa ce a trecut pe crestere in luna octombrie, sugerand ca trendul de usoara imbunatatire a consumului intern continua. Este prima luna din ultimii trei ani cand toate componentele cresc si este prima luna in care vedem o crestere anuala pe vanzarile de produse alimentare (+3.8%). Ajustarile care au fost aduse seriei de date pentru anul 2011 subliniaza ca indiciile de expansiune a consumului pe care le semnalam in ultimul trimestru al anului trecut ar putea avea o baza solida de la care sa se inregistreze noi cresteri pe parcursul anului 2012.

Momentan vedem patru argumente importante care sustin punctul nostru de vedere ca evolutia comertului ar trebui sa fie mai buna in 2012 decat in ultimii doi ani; i) inflatia redusa care erodeaza mult mai putin puterea de cumparare decat in anii precedenti ii) cresterea reala a salariilor (ajustat la inflatie) care aduce de la sine un nivel mai ridicat al venitului disponibil; iii) reducerea nivelului somajului pe care am vazut-o in ultimele 4 luni (7.2%); iv) increderea consumatorilor masurata de Comisia Europeana (-38.2 februarie) este la cel mai inalt nivel din decembrie 2008, si chiar daca se afla inca sub media istorica (-29.3) a aratat semne de imbunatatire incepand T3 2011.

Un sondaj al Comisiei Europene in randul managerilor din comert in februarie sugereaza ca acestia raman optimisti in privinta evolutiei vanzarilor.

Sursa: BT AM

Comentariu de Vlad Nistor, analist in cadrul societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu