Vineri, 27 decembrie 2013

Analiza macroeconomica: Produsul intern brut in trimestrul IV

Conform datelor publicate azi de catre Institutul National de Statistica economia Romaniei a crescut in anul 2011 cu 2.5% la 578.5 miliarde lei. Pe partea de consum cresterea a venit in principal datorita formarii brute de capital fix (investitii, +6.3%) si a contrabalansarii scaderii consumului administratiei publice (-3.4%) de catre consumul populatiei (+1.4%). Pe partea de productie se remarca industria (+5%) si agricultura (+11.3%) drept contribuitori notabili la cresterea economica din anul 2011, cu o contributie de aproximativ 2% (1.3%, respectiv 0.7%).

Datele publicate pentru al patrulea trimestru au confirmat estimarea initiala privind contractia economica de 0.2% inregistrata de Romania in ultimul trimestru al anului 2011 pe datele ajustate pentru sezonalitate si numarul de zile lucratoare. Economia a decelerat in T4 la o crestere anuala de 1.9%, fata de 4.4% in T3, in principal datorita unui efect de baza cauzat de inregistrarea celei mai mari parti a anului agricol foarte bun in T3 in 2011 si in T4 in 2010. Trebuie notat faptul ca s-au efectuat revizuiri importante asupra ratelor de crestere trimestriale pentru primele doua trimestre ale anului; in T1 de la 0.7% trimestrial la 1.2% trimestrial, iar in T2 de la 0.2% la 0.9% trimestrial.

Consumul final al populatiei a continuat sa creasca in ultimul trimestru al anului (+0.8%) fata de trimestrul anterior, insa pare sa fi intrerupt seria de accelerare care a inceput in primul trimestru al anului cu +0.2% si a continuat pana in al treilea trimestru cu 2.1%. Un alt factor important in trimestrul al patrulea a fost formarea bruta de capital fix  care a crescut cu 1.8%. Exporturile nete au contribuit cu aproximativ 0.1% la evolutia trimestriala a PIB-ului dupa ce exporturile au crescut cu 0.2% trimestrial, chiar in contextul unei contractii a economiei zonei euro cu 0.3% in T4, iar importurile au scazut cu 1.6%. Componenta care a adus scaderea produsului intern brut in T4 a fost formarea bruta de capital (-6.5%), iar aceasta scadere se datoreaza schimbarilor pe inventarii.

Perspectivele pentru exporturi in primul trimestru din 2012, componenta care a adus iesirea din recesiune in ultimul trimestru al anului 2010, sunt usor negative in contextul asteptarilor economistilor de intrare intr-o usoara recesiune a zonei euro in primul trimestru al anului 2012 si deficitul de cerere creat drept consecinta. Prin contrast ne asteptam la o continuare a cresterii consumului pe parcursul anului 2012, care aduce de la sine o crestere a importurilor. Astfel, nu excludem o usoara contractie a economiei in primul trimestru al anului si reintrarea in recesiune, urmata de o revenire in a doua parte a anului.

Pentru anul 2012 anticipam o incetinire a ritmului de crestere in industrie si o contractie pe agricultura datorita efectului de baza. Incetinirea industriei va afecta negativ exporturile, in timp ce o imbunatatire a vanzarilor retail, care ar trebui sa fie sustinute de nivelul inflatiei si a cresterii reale a salariilor pentru a saptea luna consecutiva in ianuarie vor influlenta pozitiv importurile. Reducerea costului de finanatare adus de relaxarea conditiilor monetare de catre Banca Nationala a Romaniei cu 0.75% in cadrul ultimelor trei sedinte ale Consiliului de administratie la 5.5%, si perspectivele continuarii acestei relaxari pana la 5% la jumatatea anului ar trebui sa stimuleze interesul companiilor pentru investitii. Mai mult, o accelerare a atragerii de fonduri europene din programele structurale ar putea impulsiona economia. Ne mentinem asteptarile pentru o expansiune a economiei cu 1.8% in anul 2012.

Sursa: BT AM

Comentariu de Vlad Nistor, analist in cadrul societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu