Joi, 11 decembrie 2014

Analiza macroeconomica: Recesiunea revine in T1

Sursa: BT AM

Estimarea semnal privind evolutia economiei Romaniei in primul trimestru al anului 2012 publicata azi de catre Institutul National de Statistica a indicat o contractie cu 0.1% si marcheaza intrarea intr-o recesiune (tehnica) dupa scaderea cu 0.2% din ultimul trimestru al anului trecut. Produsul Intern Brut a crescut cu 0.3% anual fata de T1 2011, mai putin decat am anticipat noi (+0.9%); credem ca diferenta se datoreaza, cel putin partial, unor revizuiri pozitive in T1 2011.

Nu s-au publicat date despre evolutia componentelor care au determinat contractia, insa scaderea exporturilor in T1 (aproximativ 6% pe calculele noastre) si reducerea corespunzatoare a productiei industriale (cu posibile reduceri de stocuri), dar si scaderile din constructii sunt principalii candidati. Cresterea cererii interne (chiar daca inca la un pas redus) a limitat scaderea economiei in T1; ne asteptam ca aceasta componenta sa fi crescut cu aproximativ 0.6%.

Ne asteptam ca PIB-ul sa revina pe crestere in al doilea trimestru pe masura ce cresterea consumului ar putea accelera partial datortia cresterii reale a salariilor (ajustat pentru inflatie) pe care am vazut-o in ultimele trei trimestre. Productia industrial si exporturile ar trebui sa creasca de la cifrele din primul trimestru datorita efectelor negative pe care vremea le-a avut asupra acestora in T1. Exista insa riscuri pentru acest scenariu avand in vedere ca indicatorii bazati pe sondaje (PMI) pe care ii urmarim sugereaza ca cererea externa, in principal din zona euro unde merg mai mult de jumate din exporturi, ar putea sa ramana redusa in T2.

Ne mentinem asteptarile pentru o crestere economica de 1.8% in 2012, chiar daca exista riscuri asupra acestei estimari, datorita asteptarilor ca majorarea salariilor cu 8% incepand din iulie va oferi un imbold consumului in a doua parte a anului. Pentru 2013 ne majoram estimarea la 2.3% de la 2%. Faptul ca Romania a intrat in recesiune ar putea reprezenta un motiv in plus pentru Banca Nationala a Romaniei sa reduca dobanda de politica monetara la 5%, conform asteptarilor noastre, la sedinta de la sfarsitul lunii iunie. Totusi, instabilitatea din Grecia, posibilitatea ca aceasta instabilitate sa aiba efecte asupra periferiei zonei euro, si nivelul ridicat al EURRON (4.44) ar putea amana aceasta decizie.

Comentariu de Vlad Nistor, analist in cadrul societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management

Lasati un comentariu