Duminica, 29 decembrie 2013

Analiza pe SIF-uri care tine cont de cotatiile de risc ale Romaniei. Potentialul de crestere al BET-FI este de 48%

Sursa: Intercapital Investment Management

SIF Moldova (SIF2) are cel mai mic potential de crestere dintre SIF-uri, pana la finele acestui an, de 27%, iar cel mai mare il are SIF Banat-Crisana, de 71%, in timp ce indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati, dar si a Fondului Proprietatea, are un potential de 48%, potrivit unei analize realizata de firma de administrare a investitiilor Intercapital Investment Management.

Considerand insuficienta metoda „Sum-of-the-Parts” folosita de obicei in evaluarea celor cinci societati de investitii financiare (SIF), Andreea Gheorghe, directorul general al Intercapital Investment Management, a dezvoltat un model de evaluare nou in completarea acesteia folosind un pattern observat pe o serie de 372 de observatii saptamanale (de la inceputul anului 2004 pana in prezent) intre cotatiile CDS Romania EUR cu maturitate la 5 ani si P/VUAN (cotatie bursiera/Valoarea Unitara a Activului Net), integrand riscul in evaluarea finala a SIF-urilor.

“Scenariul preferat de noi este unul rezervat care ia in calcul o cotatie de 265 CDS, mai mare decat cea din prezent de 245. Cotatia de 265 CDS este specifica tarilor de pe ultima treapta investment grade conform ratingurilor Moody’s (date 2010). Orice scadere a cotatiilor CDS, poate duce la estimarea unui potential mult mai mare de crestere pe titlurile SIF-urilor, istoric acestea fiind aproape perfect invers corelate”, a precizat, in cadrul  raportui, Andreea Gheorghe.

Instrumentele „Credit Default Swap” (CDS) sunt o forma de asigurare. Acestea permit unei persoane/entitati sa cumpere asigurare impotriva riscului de default (risc de neplata), de downgrade sau orice alt eveniment care ar afecta in mod negative perceptia asupra solvabilitatii unei emisiuni de titluri cu venit fix, fie ca acestea sunt emise de un stat sau de o companie.

“Potrivit scenariul preferat de noi, potentialul de crestere al indicelui este de 48%, cel mai scazut potential de crestere avandu-l SIF2 Moldova (+27%). Cel mai mare potential de crestere il au SIF1 Banat-Crisana si SIF4 Muntenia”, a mai mentionat Andreea Gheorghe.

Astfel, potrivit calculelor Intercapital, SIF1 are un potential de crestere de 71%, iar SIF Muntenia are un potential de 70%, in timp ce SIF Transilvania s-ar putea aprecia cu 64%, iar SIF Oltenia cu 34% pana la sfarsitul anului.

Lasati un comentariu