Duminica, 29 decembrie 2013

Analiza risc de credit la BVB prin metoda Z-SCORE

In ultimii doi ani tot mai emitenti listati pe piata reglementata a BVB au cerut insolventa pentru a-si reorganiza activitatea, la cererea lor, sau a creditorilor. Companiile deschid procedura de insolventa atunci cand nu dispun de fondurile necesare pentru plata obligatiilor la timp catre creditori, dar considera ca sunt perspective de redresare a activitatii. O societate poate avea profit, dar nu si fonduri suficiente pentru achitarea datoriilor. Procedura implica intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare. Daca acesta esueaza, atunci societatea ajunge la faliment. Creditorii sunt mai avantajati in cazul unui succes al reorganizarii activitatii, acestia putand sa-si recupereze creantele intr-un mod superior cazului unui faliment. Insolventa poate fi ceruta de societate sau de creditorii societatii. La Bursa de Valori Bucuresti am avut cazuri atat de deschiderea cererii de insolventa si apoi faliment, cat si sentinta de insolventa data la cererea unui creditor, care a fost ulterior contestata de emitent cu castig de cauza.

De-a lungul timpului, au fost mai multe studii pentru identificarea unor modele cantitative si calitative, ce ar putea indica intr-o anumita masura predispozitia catre faliment a companiilor listate la bursa. In general sunt analizate sub diverse forme ratele de solvabilitate, lichiditate si profitabilitate. O metoda de evaluare cunoscuta a riscului de credit este ―Z-score‖ publicata de Edward Altman in anul 1968. Acesta se refera la o formula care ar putea previziona probabilitatea ca o firma sa intre in insolventa sau in faliment in urmatorii doi ani. Modelul a fost aplicat pe un grup de companii cu activitate de productie. Un scor mai mic de 1,81 indica un risc major de credit.

Formula este urmatoarea:

Z-score = 1,2*T1 + 1,4*T2 + 3,3*T3 + 0,6*T4 + 1,0*T5

T1: active curente—pasive curente)/active totale si masoara activele lichide in raport cu marimea companiei;

T2: castig nedistribuit/active totale si masoara profitabilitatea din perspectiva stadiului de dezvoltare al companiei si a abilitatii de a genera profit;

T3: profit exploatare/active totale si masoara capacitatea de productie a companiei;

T4: capitalizare bursiera/datorii totale si indica cat de mult poate scadea valoarea companiei pe masura ce datoriile acopera activele;

T5: cifra de afaceri/active totale si masoara rotatia activului total

Pentru a vedea in ce mod acest model ar fi putut previziona insolventa unor emitenti listati la BVB, am calculat dupa datele formulei scorurile pe o perioada de 4 ani pentru urmatorii emitenti: UCM Resita (data aprobare insolventa 06.12.2011), Uztel Ploiesti (data aprobare insolventa 06.09.2011), Contor Group (data aprobare insolventa 05.05.2011) si Siretul Pascani (data aprobare insolventa 23.09.2010).

Sursa: Puls Capital

Dupa cum se remarca, in toate cele 4 cazuri inainte de intrarea in faliment, testul Z-score a indicat o valoare sub limita minima. Sigur ca acesta este un esantion mic pentru a generaliza si apoi, trebuie sa tinem cont de diferentele intre standardele de raportare romanesti si cele internationale.

Intrucat modelul aplicat pe exemplele de mai sus a aratat situatia critica in care se aflau emitentii inainte de insolventa, in continuare a fost calculat riscul de credit pentru emitentii cu activitate de productie in diverse domenii listati pe piata reglementata a BVB, dupa rezultatele preliminate pe anul 2011. Profitul net al emitentilor cu politica de dividend stabila a fost ajustat in functie de media ratei de distributie pe ultimii trei ani. Analiza are rol orientativ. In practica au fost situatii in care companiile au avut o revenire a activitatii dupa mai multi ani de rezultate slabe, asa cum au fost cazuri in care au intampinat probleme majore dupa o perioada prospera. De asemenea, trebuie sa amintim volatilitatea castigurilor specifice unor activitati si de conditiile de piata dificile in ultimii ani.

Sursa: Puls Capital

Comentariu de Daniela Ropota, analist in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest

Lasati un comentariu