Duminica, 16 februarie 2014

Analiza tehnica euro/dolar – 18 martie 2011

Ultimele stiri:

- Japonia: Ingrijorarea privind nivelul radiatiilor si racirea centralelor nucleare continua sa fie principala problema a autoritatilor nipone;

- Japonia: Interventia BoJ din sesiunea asiatica de astazi depreciaza yenul pana la nivelul de 81.97 yeni/$, dupa ce cu doua zile in urma atingea un maxim istoric fata de dolarul american;

- G7: In aceasta dimineata s-a anuntat planul de interventii pentru a slabi yenul japonez;

- Libia: Consiliul de securitate al ONU a aprobat interzicerea zborurilor deasupra zonei de conflict cat si alte masuri necesare pentru atenuare conflictelor. Se asteapta o posibila interventie militara din partea Natiunilor Unite.

In dimineata aceasta G7 a anuntat interventii repetate din partea marilor banci centrale pentru a slabi yenul japonez. Efectele interventiei s-au vazut inca de la deschiderea zilei, cotatia usd/jpy crescand de la nivelul inchiderii de ieri 79.09 la un nivel maxim de 81.97 yeni/usd.

Pana in prezent mass-media a raportat doar interventia BoJ care a adus o depreciere medie a monedei nipone cu 3.8% fata de valutele majore, urmand ca pe parcursul zilei sa vedem si interventiile celorlalte banci centrale. Efortul concentrat al bancilor centrale se asteapta sa fie mult mai eficient decat interventia Bacii Centrale a Japoniei din anul 2010.

Declaratia G7 precizeaza ca interventiile ar trebui sa aiba loc vineri, dar nu exclud interventii atunci cand va fi cazul. Ministrul de finante al Japoniei a declarat ca interventiile se vor face pe perechea valutara USD/JPY dar nu a precizat daca celelalte state vor folosi aceeasi paritate. Consiliul de securitate al ONU a interzis zborurile deasupra Libiei si a aprobat toate masurile necesare pentru protejarea cetatenilor Libiei, dupa ce colonelul Muammar Gaddafi a avertizat ca va ataca Benghazi “fara mila”.

Cotatia EUR/USD s-a tranzactionat pe parcursul sesiunii de ieri in intervalul 1.3869 – 1.4051 oferind astfel un prim semnal de continuare a tendintei ascendente prin depasirea ambelor praguri de rezistenta prezentate in analizele anterioare (1.4002, respectiv 1.4035). Moneda europeana ramane puternica in fata dolarului american dupa ce licitatia de obligatiuni emise de guvernul spaniol s-a incheiat cu succes. Inchiderea peste nivelul median al pitchfork-ului ascendent si ramanerea in zona superioara prin atingerea unor noi maxime locale, confirma continuarea tendintei pozitive.

Deschiderea sesiunii europene a format o zona de consolidare avand ca limite, primul nivel de rezistenta aflat la valoarea 1.4091 in partea superioara, respectiv in partea inferioara, nivelul 1.4040 reprezentand minimul atins in ultimele ore. Iesirea din aceasta zona valideaza tendinta pentru restul zilei, in directia spargerii. Ca principale inflexiuni in cazul intrarii pe un trend descendent avem la nivelul median al pitchfork-ului, cat si in jurul nivelului pivot de astazi care, daca va fi depasit va introduce un prim semnal de continuare a tendintei descendente.

Primul nivel de suport se afla la minimul atins marti, la valoarea 1.3855, fiind un prag de rezistenta important in evolutia istorica a pretului. Pragul inferior al pitchfork-ului, nivelul de 38.2%, cat si retragerea de 50%, avand ca maxim si minim la nivelul 1.4091, respectiv 1.3427, reprezinta principale praguri ce pot confirma inversarea trendului. Al doilea nivel de suport se afla la valoarea 1.3743, fiind confirmat si de retragerea de 61.8%. Continuarea tendintei ascendente are ca prim nivel de rezistenta in jurul valorii 1.4091, reprezentand maximul local anterior, nivel ce a fost testat in dimineata aceasta.

Urmatorul target in cazul inchiderii peste pragul psihologic 1.4200. In extensie, in cazul in care pretul inchide peste nivelul 1.4200 vom avea ca target principal nivelul 1.4281, reprezentand un maxim local anterior. Mediile mobile confirma trendul ascendent si reprezinta niveluri intermediare de suport care ar putea forma o zona de inflexiune in cazul in care pretul isi reia trendul descendent.

Trecerea indicatorilor RSI peste nivelul de 60% confirma trendul pozitiv. Depasirea nivelului de 80% de catre toti cei 3 indicatori va genera un prim semnal de corectie.

Niveluri cheie:

Rezistenta 2: 1.4281

Rezistenta 1: 1.4091

Pivot: 1.3980

Suport 1: 1.3855

Suport 2: 1.3743

Potentiale niveluri de intrare:

Pe trend ascendent: Cumparare la nivelul 1.4105 cu SL @1.4075, TP @1.4180

Pe trend descendent: Vanzare la nivelul 1.4060 cu SL @1.4090, TP @1.3990

 

Comentariu de Andreas Nichilciuc, branch manager la societatea de brokeraj specializata in Forex Bulbrokers Romania

DISCLAIMER: Informatiile din aceasta analiza FX sunt culese din surse diferite si trebuie sa serveasca doar in scopuri informative. Bulbrokers nu va fi considerat responsabil pentru validitatea informatiilor prezentate. Nici o parte a acestei analize nu recomanda cumpararea sau vanzarea unei valute sau a oricarui alt instrument financiar.

 

Lasati un comentariu