Vineri, 17 ianuarie 2014

Andreea Gheorghe, Intercapital: Pentru noi, un fond monetar este un plasament bun doar atunci cand nu mai sunt oportunitati pe bursa

Andreea Gheorghe a preluat con­ducerea Intercapital Investment Mana­gement, societatea de administrare a investitiilor (SAI) din grupul Interca­pital. La 28 de ani, ea a devenit astfel cel mai tanar sef de SAI de pe piata locala.

Cu o experienta de sase ani pe piata de capital, Andreea Gheorghe a ocupat anterior functia de director al departamentului de analiza al Intercapital Invest si de director general adjunct al SAI Intercapital.

„Mandatul pe care il am in acest moment la SAI este unul complex, iar scopul final este imbunatatirea conti­nua a imaginii companiei si evident cresterea activelor aflate in adminis­trare”, a declarat Andreea Gheorghe. La finalul lunii ianuarie, societatea avea active de 15,6 milioane de lei si o cota de piata de 0,26%.

Cel mai bun exemplu pentru ea in ceea ce priveste dezvoltarea unei firme este chiar evolutia societatii de brokeraj Intercapital Invest in ultimii ani.

„Poate ca industria fon­durilor este acum, in 2011, pentru Inter­capital Fon­duri asa cum era piata de brokeraj pen­tru Intercapital Invest in 2004. Din perspectiva grupului, isto­ria pe care ne-am facut-o pana acum pe pia­ta de ca­pital arata ca si structura in­dus­triei pe tipuri de administratori se poate schim­ba in timp, iar eu sunt increza­toa­re”, spune Andreea Gheorghe. In 2004, Intercapital Invest se afla, la sfarsitul anului, pe locul 24 in topul interme­diarilor la Bursa, pentru ca in prima luna din 2011 sa fie pe locul al treilea.

Noul sef al SAI Intercapital a mai mentionat ca nivelul cotei de piata pe care societatea de administrare o avea la finalul lunii ianuarie este o performanta pe care a obtinut-o in doar un an dupa preluarea acesteia de catre Intercapital Invest, timp in care au fost lansate patru fonduri de investitii. Gheorghe subliniaza ca anul 2011 este abia la inceput si ca societatea va oferi motive pentru a fi urmarita de cei interesati de piata de capital si de investitii in general.

Strategia societatii se va concentra in continuare pe lansarea de fonduri cu expunere pe actiuni sau pe instru­men­te financiare cu risc mai mare decat fondurile simple monetare.

„Pentru noi un fond monetar este un plasament bun doar atunci cand nu mai sunt opor­­tunitati pe Bursa”, spune Andreea Gheorghe.

Acesta crede ca in conditiile in care piata de fonduri este in prezent concentrata pe SAI-urile unor institutii bancare, o dezvoltare sustenabila a industriei trebuie sa vina mai ales din partea administratorilor independenti prin educatia financiara si explicarea avantajelor investitiei in fonduri.

O varianta a acestui articol a fost publicata in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

3 Comentarii

  1. Christian spune:

    Daca va referiti la oportunitati pe burse in general pot agrea opinia dvs. daca va referiti la chioshcul numit BVB atunci va contrazic. Majoritatea fondurilor de investitii romananesti au ramas captive datorita lichiditatii si au asistat neputincioase la scaderi de 70-80% pe mai toate actiunile.Si acum sa vorbim de oportunitati? Pe piata romaneasca nu exista, poate cu nesemnificative exceptii, societati cu management performant si cu atitudine corecta fata de actionarii minoritari. Actionarii majoritari, privati sau statul, capuseaza firmele cat pot, se capuseaza si intre ei chiar. Un cunoscut de la o companie recent intrata la categoria A ma descuraja -eu as fi vrut sa investesc- in legatura cu soarta micilor actionari. Si spunea asta cu satisfactie si mandrie. Crestere poate fi dar oportunitati de investitie NU… mai ales pentru un fond serios, E doar o parere a unui investitor pe bursa din 2003, scarbit se stat, de CNVM, de BVB, de SSIF-urile cu sefi bisnitari de cupoane etc.

  2. Anodin spune:

    Da, din pacate sunt de acord cu afirmatia lui Christian:NU merita sa investesti, indiferent pe care din bursele romanesti , mai ales daca ai un portofoliu mic!….Vei sfarsii prin a pierde….Eu am preferat sa o fac pe cele de afara, tot prin intermediul specialistilor, desi am fost tentat la un moment dat sa intru si pe piata romaneasca.Cel putin pe cele exterioare esti tratat la fel ,indiferent ca esti majoritar sau minoritar intr-o societate: esti considerat actionar si “evaluat” ca fiid la fel de important.Asa ca deocamdata pe piata romaneasca , merg doar pe fonduri monetare sau obligatiuni….

  3. marinaru spune:

    don’shoara Andreea ma intristati teribil, eu care va citeam cu atata pasiune in Puls Capital, in ziua de vineri numaram orele, minutele pana la publicarea saptamanalului, ce ma fac? pe cine mai citesc acum? acum ca ‘a-ti’ scapat de povara analizelor va doresc multe succesuri in noua functie. :limba_scoasa:

Lasati un comentariu