Miercuri, 23 aprilie 2014

Andrei Radulescu: Tranzactia cu Erste ar putea insemna inceputul sfarsitului pentru SIF-uri. Insa daca BCR s-ar lista, pretul ar putea fi cu cateva zeci de procente sub valoarea din oferta austriecilor

Saptamana trecuta grupul financiar-bancar austriac cu expunere importanta in Europa Centrala si de Est – Erste (EBS) – a anuntat incheierea unui acord de principiu cu patru SIF-uri (SIF1, SIF3, SIF4  si SIF5) privind preluarea unui pachet de 24,12% din Banca Comerciala Romana (BCR). Valoarea tranzactiei se situeaza la aproximativ 435 milioane euro. Tranzactia ar urma sa se deruleze pe parcursul urmatoarelor trimestre si va implica atat cash, dar  si schimb de actiuni (BCR/EBS). Daca tranzactia va fi incheiata, participatia EBS la BCR ar urma sa creasca la 93,52%. Conform comunicatului, SIF2 are posibilitatea de a subscrie la acest acord.

Este subiectul fierbinte al momentului pe piata interna de capital (cel mai afectat sector de cea mai severa criza economico-financiara mondiala din ultimele decenii). Dintr-o perspectiva sumara, aceasta tranzactie ar implica principalul actor din sectorul financiar-bancar intern (BCR, cu o cota de piata de 20,7% si 3,7 milioane de clienti) si SIF-urile – sarea si piperul pietei interne de capital din 2000 si pana la inceputul anului 2011 (momentul listarii Fondului Proprietatea). Insa, intr-o analiza mai profunda, concretizarea acestei tranzactii ar putea determina modificari importante (structurale), atat la nivelul pietei de capital, dar si pentru economia reala.

Desigur, realizarea tranzactiei ar presupune nelistarea Bancii Comerciale Romane, ceea ce ar constitui un nou esec pentru piata de capital, sector aflat in degringolada in ultimii ani si cu perspective reale de dezvoltare destul de firave (indoielnice). Nelistarea BCR s-ar adauga esecului ofertei secundare de la Petrom, ceea ce ar periclita si succesul eventualelor incercari de listari de companii (la care statul detine participatii).

Totodata, concretizarea tranzactiei ar putea constitui inceputul sfarsitului pentru SIF-uri. Participatia la BCR detine o pondere importanta in activul SIF-urilor (la finele lunii iunie: 17,32% la SIF5, 19,58% la SIF3, 19,83% la SIF1, 20,9% la SIF4 si 23,83% la SIF2). Daca tranzactia se va realiza, portofoliile SIF-urilor vor deveni foarte lichide, iar, coroborat cu majorarea pragului de detinere (de la 1% in prezent) am putea asista, pe termen mediu, la lichidarea SIF-urilor. Oricum, in urma derularii tranzactiei SIF-urile ar putea intra intr-un con de umbra de bursa. Mai ales ca, destul de probabil, actionarii SIF-urilor vor conditiona acceptarea ofertei Erste de acordarea de dividende (a valorii totale nete a tranzactiilor).

Referitor la valoarea ofertei, o consider favorabila pentru SIF-uri (cel putin dintr-o perspectiva pe termen scurt). Desi este un take it or leave it lansat de Erste Group, trebuie sa ne uitam atat la climatul macro-bursier international, dar si la caracteristicile BCR.

Economia mondiala traverseaza cea mai dificila perioada de la falimentul Lehman Brothers in 2008. Climatul macro-bursier international s-a deteriorat in ultimele luni, pe fondul intensificarii  si propagarii crizei finantelor publice in randul economiilor dezvoltate. Totodata, perspectivele se mentin nefavorabile pe termen scurt, pentru economia mondiala, economia europeana si economia interna.

Iar sectorul financiar-bancar european traverseaza in prezent valul II al celei mai severe crize economico-financiare mondiale din ultimele decenii. O serie de companii bancare inregistreaza in prezent preturi pe bursele de valori care se situeaza sub minimele de la inceputul anului 2009: indicatorul P/BV pentru banci importante din Europa se situeaza in acest moment sub pragul de 0,5: Deutsche Bank, BNP Paribas, Raiffeisen, Erste, BNP Paribas etc. Ori, la pretul din oferta, BCR ar avea un P/BV dublu (peste 1).

Daca ne uitam insa si la PER, o sa observam diferente si mai importante: valori medii sub 10 (in unele cazuri chiar sub 5 in cazul bancilor franceze) pentru principalele banci europene si un PER de peste 50 pentru BCR.

Analiza situatiilor BCR indica un nivel al creditelor neperformante care se apropie de 20% (cu alte cuvinte, unul din cinci credite acordate este neperformant).

Per ansamblu, oferta Erste pentru SIF-uri evalueaza BCR la un nivel cu aproximativ 70% sub valoarea de la privatizare (decembrie 2005). Dar  si capitalizarea Erste Group este, in prezent, cu aproximativ 67% sub nivelul din maximele inregistrate inainte de criza (2007).

Iar alternativa listarii BCR nu este viabila din punct de vedere economic in acest moment, nici pentru Erste si nici pentru SIF-uri. Daca s-ar lista intr-un astfel de context macro-bursier, pretul din piata s-ar putea situa cu cateva zeci de procente sub valoarea din oferta Erste.

Comentariu de dr. Andrei Radulescu, senior analist in cadrul societatii de brokeraj Target Capital

Lasati un comentariu