Sambata, 21 decembrie 2013

Andrei Sulyok, seful Lindab Romania: Pentru mine Bursa este un hobby, dar cred ca se poate si trai din asta

Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania, a inceput sa investeasca pe Bursa acum 6-7 ani, in urma discutiilor pe care le-a avut cu un prieten. In prezent are un portofoliu de sub 100.000 de euro, “dar a fost si mai mare”.

Vezi ce spune Sulyok despre investitiile pe Bursa si ce le recomanda investitorilor incepatori.

Cand ati investit prima data pe Bursa si ce v-a determinat sa faceti asta?

Am inceput sa investesc la Bursa in urma cu 6-7 ani. Era un domeniu care ma interesa. Era total necunoscut pentru mine. La momentul respectiv aveam un prieten care isi administra singur contul la Bursa si din discutiile purtate cu el am tras concluzia ca ar fi interesant sa incep si eu sa investesc. Dar, asa cum se intampla de obicei, daca vrei sa faci multe lucruri trebuie sa ai si timp pentru ele. Eu tot timpul am fost asistat de un broker, pentru ca nu am timp sa urmaresc piata.

Cum ati ales brokerul cu care lucrati?

Am lucrat la inceput cu un SSIF, dupa care am ales KD Investment pentru ca ei ofereau posibilitatea administrarii unui cont discretionar. Aici  l-am intalnit pe cel care imi este si acum broker pentru ca mi-a castigat increderea. Ulterior el a plecat la Fairwind Securities si am plecat si eu impreuna cu el, pentru ca eu in primul rand fac afaceri cu oamenii, nu cu companiile. Companiile se schimba in functie de oamenii care lucreaza pentru ele.

Ce portofoliu aveti pe Bursa si ce strategie aveti?

In acest moment portofoliul meu este sub 100.000 de euro, dar a fost si mai mare. Am si retras din bani, dar am si pierdut la un moment dat. Am o strategie mai agresiva. Mie imi place actiunea, ce urasc cel mai tare este asteptarea. Orice decizie de a actiona mi se pare mai buna decat o decizie de asteptare, fara sa faci nimic.

Ce plasament vi-a adus cel mai mare castig? Dar cea mai mare pierdere?

Cel mai mare castig l-am avut cand am cumparat actiuni la banca Romexterra de pe piata nereglementata si MKB a devenit apoi actionar majoritar. Pierderile prefer sa nu le tin minte. Prefer sa am doar amintiri placute.

Ce ii recomandati unui investitor incepator pe BVB?

Sa se pregateasca foarte temeinic din punct de vedere teoretic si sa isi deschida un cont virtual unde sa exerseze, fara sa isi riste banii. Este probabil cel mai bun antrenament, dar nu stiu daca este suficient. Eu nu am facut lucrul acesta pentru ca pentru mine era foarte clar de la inceput ca nu am timpul necesar pe care ar trebui sa il aloc in acest sens.

Ce actiuni ar trebui sa nu lipseasca dintr-un portofoliu?

Cred ca ar trebui sa ai actiuni la societati unde lichiditatea este una foarte buna, ca sa poti sa intri si sa iesi usor. Din pacate aici intervine si limitarea Bursei de la Bucuresti, avand in vedere ca sunt foarte putine societati care au o lichiditate suficient de mare astfel incat sa poti rula o suma de bani. Este cea mai mare limitare din punctul meu de vedere. Daca vorbim de sume mici, de pana la cateva zeci de mii de euro, te poti juca pe Bursa de la Bucuresti. In momentul in care vorbim deja de milioane de euro, atunci BVB devine prea mica pentru tine ca investitor.

Se poate trai de pe urma investitiilor facute pe Bursa?

Eu cred ca da. Nu fac lucrul asta. Pentru mine bursa este mai mult un hobby decat o sursa de venituri pe care sa ma bazez, dar cred ca se poate.

Care sunt principalele lipsuri ale Bursei de la Bucuresti?

La Bursa imi lipsesc companiile lichide. Chiar daca vine Fondul Proprietatea, despre care se vorbeste foarte mult in ultimul timp, este practic o singura companie. Cu o floare nu se face primavara. Indiferent cat de mare ar fi ea. Indiferent de cate societati ar ingloba. Asa avem SIF-urile care sunt actionare la foarte multe societati si care au lichiditate.

Dar, in afara de faptul ca stii cine administreaza fondul respectiv, care sunt performantele fondului, practic nu vezi foarte clar ce se intampla in interiorul acelui fond, pentru ca administreaza o multitudine de societati, unele care merg mai bine, altele care merg mai prost. Este o analiza cu atat mai greu de facut la astfel de societati listate la Bursa.

Nu de asa ceva are nevoie Romania, sau nu asta va salva Bursa de la Bucuresti.

O alta problema ar fi lipsa tranzactiilor futures. Daca vrei sa faci ceva atunci trebuie sa te duci la Bursa din Sibiu, ceea ce sigur ca se poate face, dar implica niste pasi in plus. Acesta a fost si motivul pentru care am facut ultima miscare: Am deschis cont inclusiv la Sibiu ca sa pot sa fac ceva, chiar si in perioada asta in care nu se intampla mare lucru.

Aveti plasamente si pe piata RASDAQ?

Nu. Am investit in companiile de pe RASDAQ pana inainte de criza, dar am reusit sa scap de ele la timp. Nu ma mai tenteaza RASDAQ. Singura varianta in care m-ar tenta ar fi varianta in care mi-as propune sa devin actionar semnificativ sau majoritar la o societate. Cat timp nu am un interes in sensul acesta nu le privesc ca pe niste investitii, tocmai din cauza ca intri greu si iesi si mai greu din ele. Nu statutul este problema RASDAQ. Nu ma deranjeaza piata pe care se tranzactioneaza actiunile ci lichiditatea lor.

Ati intampinat probleme cu actionarii majoritari ai companiilor?

Companiile listate la Bucuresti stau foarte prost si la capitolul comunicare. Sunt comunicate foarte putine stiri, de regula doar cele pozitive, cele negative parca nici nu exista. Este foarte greu pentru un investitor sa investeasca in acest fel intr-o companie. Pana la urma nu inteleg de ce trebuie sa ii ingreunezi situatia unui actionar de a afla cifrele si situatia reala dintr-o companie, pentru ca pana la urma el a investit niste bani acolo.

Cum vedeti viitorul BVB? Va rezista singura, fara sa se alieze cu o piata straina?

Bursa de la Bucuresti va rezista de una singura in functie de interesele care sunt. Daca actionarii ei sunt multumiti de rezultatele pe care le au inseamna ca doresc sa pastreze starea de fapt care exista. Nu as fi eu in masura sa dau sfaturi celor conduc bursa de la Bucuresti.

Ati cumparat sau intentionati sa cumparati actiuni BVB?

Nu am cumparat si nici nu ma intereseaza sa cumpar. Atat timp cat spun ca exista o serie de neajunsuri si limitari, de ce as cumpara actiuni ale unei companii unde am atat de multe critici sa le aduc?

ramona.asiminei@economictimes.ro

Lasati un comentariu