Marti, 01 aprilie 2014

Apel in marja

Am vazut recent la cinema filmul Margin Call, cu o poveste bazata pe un episod din ultimele zile zbuciumate ale fostei banci de investitii Lehman Brothers. Filmul creioneaza o serie de personaje puternice si este foarte captivant (dar numai pentru cei care inteleg evenimentele si discutiile din film); am citit critici care l-au numit chiar cel mai bun film despre Wall Street facut vreodata, ceea ce ar putea sa nu fie departe de adevar (mai ales prin comparatie cu dezamagitorul Wall Street 2). Insa nu despre film si calitatile sale as vrea sa povestesc acum.

Titlul filmului Margin Call a fost tradus in romana prin Panica pe Wall Street. Adaptarea numelui este inspirata: un film cu titlul Apel in Marja nu ar fi atras prea multe persoane la noi in tara, pentru simplul fapt ca un asemenea concept este strain largii majoritati a romanilor.

Cred ca acest lucru spune cate ceva despre nivelul de dezvoltare al investitiilor bursiere in tara noastra. In Statele Unite, Anglia, sau alte tari dezvoltate, unde o mare parte din populatie investeste direct sau indirect la bursa, conceptele legate de aceste investitii au intrat in limbajul comun. In plus, intr-o economie precum cea americana bursa este o sursa centrala de finantare pentru companii, iar evolutia burselor afecteaza si in acest mod bunastarea fiecarui locuitor.

In Romania situatia este diametral opusa. Apel in Marja ca titlu de film ar duce cu gandul cel mult la un film de actiune cu nume neinspirat, si nicidecum la operatiuni bursiere. De altfel, nivelul de dezvoltare al bursei in SUA este atat de mare incat rezoneaza chiar si cu populatia Romaniei (pentru care bursa noastra nu este deloc vizibila): Wall-Street este un nume reprezentativ la nivel global pentru investitiile bursiere (ceea ce nu se poate spune absolut deloc despre Bulevardul Carol I, care gazduieste sediul BVB). Poate merita sa reflectam putin la toate aceste aspecte.

Indiferent cum privim lucrurile, este clar ca in Romania nu s-a facut suficient pentru promvoarea si dezvoltarea bursei; daca s-ar fi facut, situatia astazi ar fi fost cu totul alta. Dar pe aceasta tema poate vom avea ocazia sa vorbim intr-un editorial viitor.

Comentariu de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

3 Comentarii

 1. ionut spune:

  domnule pasol….cine este de vina ca la noi nu stie lumea cu ce se mananca bursa?voi toti

 2. Cristian Dumitru spune:

  Mie mi s-a parut un film destul de prost, cu termeni foarte specializati pe care-i inteleg doar maxim 10.000 de oameni care se ocupa de risk management la bancile de investitii sau cati or fi si restul o ceata totala. Ca sa nu mai zic de final care este dezamagitor.

 3. Betina spune:

  Nu ma prea pricep in acest domeniu dar am inteles ca la bursa unii castiga, altii pierd ….iar intermediarii beneficiaza intotdeauna de pe urma acestor tranzactii .
  Deci cu cat sunt mai multe tranzactionari cu atata vor creste beneficiile intermediarilor …Cei care castiga se bucura un timp …dupa care uita …..Iar cei care pierd ……isi iau viata.
  Asta o fi jocul vietii????
  Sau asta-i tot secretul vietii …vesnica agitatie dupa bani?

Lasati un comentariu