Duminica, 02 februarie 2014

Apele se linistesc temporar in Grecia, dar Italia coaguleaza atentia speculatorilor

Summitul G20 nu aduce rezultate palpabile, dar la Atena se va forma un nou guvern

Promisiunile generice de a stimula economia in tarile care au spatiu de manevra, de a promova o flexibilitate marita a cursului de schimb al yuanului si de a capitaliza FMI daca acest lucru va deveni necesar nu au avut gradul de detaliere cerut pentru a insufla optimism in piata. Incertitudinea politica din Grecia a intrat intr-o perioada de declin dupa ce premierul Papandreou a ajuns la o intelegere cu opozitia pentru formarea unui nou guvern, care sa supravegheze ducerea la bun sfarsit a programelor de reforma pentru obtinerea finantarii internationale. Un referendum costisitor ca timp si volatilitate pentru piete, care ar fi pus sub semnul intrebarii ramanerea Greciei in UE, a fost astfel evitat.
Euro a avut insa dificultati in a se mentine la niveluri ridicate in fata dolarului american o data cu semnele de intrebare privind Italia.

Sursa: XTB

Pozitia lui Berlusconi devine fragila

Situatia premierului italian devine incerta, dupa ce un numar semnificativ dintre parlamentarii coalitiei ar putea anula sprijinul lor politic intr-un vot desfasurat maine. O cadere a guvernului ar duce la formarea unei noi coalitii, al carei sprijin pentru derularea masurilor de austeritate este un nou factor de risc. Pe langa acestea, un membru al consiliului autoritatii monetare a zonei Euro a semanat ingrijorare in piete vorbind despre frecventele dezbateri legate de incetarea cumpararilor de bonduri italiene. Iar randamentele se afla intr-o zona de alerta, aproape de 6,6%. Deschiderea slaba a pietelor de capital europene a lasat locul unei corectii pozitive, aparent dificil de sustinut in timp.

Sursa: XTB

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu