Joi, 06 februarie 2014

Apple dezamageste investitorii. Cat de mult poate sa scada si cum va influenta iPhone5 pretul actiunilor?

Sursa: Admiral Markets

Pretul actiunilor Apple a avut o crestere parabolica in acest an, marcand initial o evolutie de 50% pana la 644 USD pe actiunesi ulterior revenind la 555 USD, dupa care s-a inregistrat o noua crestere la 618 USD si apoi un declin la pretul actual de 570 USD. Urmarind aceste fluctuatii investitorii se intreaba, pentru prima oara in ultimii 3 ani, cat de mult poate sa creasca dar mai ales  cat de mult poate sa scada cotatia celei mai mari companii din lume?

Analistii celui mare grup financiar britanic, Barclays Capital, si-au fixat o tinta de 750 USD pe actiune in urmatoarele 6 luni. „In perioada imediat urmatoare vanzarile iPhone ar putea incetini in anticiparea unui nou produs, dar prognozam vanzari solide pentru iPad si Mac. Mai mult, Conferinta Dezvoltatorilor din luna iunie poate prefigura o serie de noutati, inclusiv noul sistem iOS.”

Analistii renumitei banci de investitii Jefferies, considera ca iPhone5 se anunta a fi cea mai spectaculoasa lansare din istoria smartphone-urilor, adaugand ca Apple planuieste lansarea unui televizor. Astfel, „anticipam 50-60 de milioane de unitati vandute si un pret de 800 USD pe actiune la finalul anului.”

Profitul celei mai mari companii din lume, dupa capitalizarea de piata, s-a dublat la fiecare 12 luni, spre exemplu de la 20.98 USD pe actiune in aprilie 2011 la 41.04 USD pe actiune in aprilie 2012. In acelasi timp, pretul de piata raportat la profitul net aferent unei actiuni (PER) a scazut la minimul istoric de 12.6 in al doilea trimestru al anului, de la 50 la finalul lui 2007, fapt ce demonstreaza ca investitorii sunt din ce in ce mai sceptici in privinta perspectivelor de crestere, in istoria recenta un nivel atat de scazut fiind atins doar in perioada crizei financiare.

Cat de mult pot scadea actiunile si ce asteptari sunt de la iPhone5?

Sunt 2 motive pentru care scaderea este limitata si temporara:

De cate ori raportul pret/profit a scazut sub cel al indicelui SP500 (16 actual), actiunile Apple au intrat pe o panta ascendenta. Rezervele de cash si activele foarte lichide au ajuns la aproape 120 USD pe actiune si conform estimarilor vor depasi 400 USD in 2016.

Asteptarile sunt ca in octombrie, cand Apple publica rezultatele finale pentru anul fiscal 2012, profitul pe ultimele 4 trimestre sa depasesca 50 USD pe actiune. In conditiile in care pretul de piata raportat la profitul net aferent unei actiuni (PER) va atinge nivelul de 10, actiunile vor valora aproximativ  500 USD, la un PER de 12.5 circa 625 USD, iar la un PER de 15 valoarea s-ar ridica la 750 USD, toate acestea fara noul iPhone.

Actiunile Apple au devenit in acest an cele mai tranzactionate de investitorii romani, datorita cresterii impresionante din trecut si a popularitatii imense. Pentru urmatoarele 7-12 saptamani tendinta este descendenta, fiind probabila o scadere in zona de 500 USD, ce ar reprezenta o excelenta oportunitate de cumparare.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar in cadrul firmei de brokeraj Admiral Markets

Lasati un comentariu