Joi, 30 ianuarie 2014

Aprecierea yuanului ia o pauza

Bursele de actiuni si marfurile raman in controlul cumparatorilor, si totusi USD se apreciaza. Al doilea factor al acestei corelatii directe poate avea mai multe explicatii. Cea mai credibila se refera la faptul ca Rezerva Federala nu a semnalizat inca iminenta unei noi ajustari cantitative a bilantului sau. Datele economice americane continua sa fie pozitive, si oricum mai exista aproape $300 miliarde de reciclat via “Operation Twist“.

Dar mai este ceva: yuanul chinezesc se depreciaza acum in fata USD. Fenomenul nu se putea produce fara sa reflecte direct intentia autoritatilor de la Beijing, si notati ca ieri vice-guvernatorul bancii centrale a Chinei, Yi Gang, a declarat ca yuanul se afla acum aproape de un nivel de echilibru, si interpretarea este ca pentru un timp Beijingul nu mai este dispus sa instrumenteze o apreciere suplimentara a propriei monede. Luna trecuta, China a inregistrat cel mai sever deficit comercial din ultima decada, si intr-un plan mai larg economia locala continua sa alunece. Banca centrala este pregatita pentru o relaxare suplimentara a conditiilor monetare care sa contracareze in primul rand un eventual deficit de lichiditate si o scadere peste asteptari a volumului creditarii noi, dar intreruperea aprecierii yuanului ajuta la randul sau (si asta cu atat mai mult cu cat am vazut recent o depreciere generalizata suprinzatoare a yenului japonez).

Dar daca Beijingul nu doreste o apreciere suplimentara a yuanului, de ce ar mai tolera de pilda Brazilia o apreciere a realului sau Taiwanul o apreciere a dolarului taiwanez?

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu