Duminica, 29 decembrie 2013

Asteptati-va la reactii negative joi pe burse daca europenii nu reduc dobanda cheie!

Banca Centrala Europeana va tine joi una dintre cele mai importante sedinte de politica monetara din ultimii ani, de decizia acesteia depinzand practic soarta intregii Europe.

Este una dintre putinele ocazii pe care Jean-Claude Trichet, presedintele institutiei, le are la dispozitie pentru a arata investitorilor ca Banca Centrala este determinata sa ia masuri pentru a tine situatia economica din zona euro pe linia de plutire, afectata serios de criza datoriilor suverane.

Autoritatile statelor europene au fost reticente in ultima perioda in a lua masuri concrete de combatere a efectelor crizei si incetinirii rapide a economiilor, care se afunda pe zi ce trece mai mult in recesiune.

Daca banca centrala a SUA, FED, a luptat cu toate armele pentru a duce economia americana pe plus, tinand cu dintii de rata cheie de 0 – 0,25% pe tot parcursul ultimilor trei ani, in ciuda expansiunii masei monetare prin programe de quantitative easing (QE) pe care le-a derulat, nu acelasi lucru se poate spune si despre europeni.

BCE-ul a pompat mult mai putini bani in economii si in plus si-a permis “luxul” de a majora dobanda cheie de doua ori in debutul acestui an la 1,5%. (a se vedea graficul de mai jos)

Practic autoritatile europene n-au ajutat mai deloc economia sa creasca, ba din contra, in timp ce americanii au facut eforturi disperate in acest sens.

Rezultatul s-a vazut foarte clar la ultimele date pe luna septembrie cand americanii au rasuflat usurati dupa ce indicatorii au aratat o imbunatatire usoara a conditiilor economice, in timp ce productia industriala europeana s-a contractat pentru a doua luna la rand, trimitand bursele din toata lumea la pamant.

Situatia este cu atat mai complicata cu cat estimarile de inflatie ale Eurostat pe luna septembrie indica o crestere galopanta a inflatiei luna trecuta, la 3%, de la 2,5% in august, iar BCE are ca principal obiectiv mentirea stabilitatii preturilor, la nivelul de 2%.

Totusi fara o interventie a bancii centrale pe piata monetara care sa mai calmeze investitorii situatia nu arata deloc roz, iar pasivitatea europenilor ar putea transmite un nou val de neincredere pe burse.

Comentariu de Cristian Dumitru, editor EconomicTimes.ro

4 Comentarii

 1. ariciu spune:

  Hei mister, pune mana pe un manual de economie sa vezi ce inseamna inflatie galopanta. Articolul tau, nu este decat o manipulare ieftina. Hai pa !

 2. Florin spune:

  Subscriu, inca unu care se crede mare analist.

 3. x spune:

  Era vorba de crestere “galopanta”..nu de inflatie

 4. ariciu spune:

  Deci, monsieur Trichet a lasat rata dobanzii neschimbata, iar bursele europene au fost pe verde intens. Unde este corectia ? lasa-te de meserie sau comenteaza la statia de metrou.

  inca o data, pa !

  ps iti recomand articolul lui Ionut Patrahau de pe bankingnews.ro, poate te mai luminezi domnule, cum te cheama ?

Lasati un comentariu